Hoe herken je een voedselvergiftiging?

In tegenstelling tot bedorven eten, zie of proef je niet meteen dat voedsel besmet is met bacteriën of virussen. Maar vanaf het moment dat het in je maag komt kan je je slecht gaan voelen. Binnen de 48 uur kan je last hebben van diarree, misselijkheid, buikkrampen en moet je soms overgeven. Afhankelijk van het soort bacterie waarmee het voedsel besmet is, kan je ook koorts krijgen of gedehydrateerd raken. In ernstige gevallen kan de vergiftiging je zenuwstelsel aantasten waarna je sterft.

Mogelijke oorzaken

Meestal wordt een voedselvergiftiging veroorzaakt door giftige stoffen of door infectieverwekkers zoals virussen, bacteriën of parasieten. Onder de giftige stoffen verstaan we giftige paddenstoelsoorten, pesticiden in fruit en groenten of slecht bereide exotische gerechten. Ook wanneer voedsel op de verkeerde (te hoge) temperatuur bewaard wordt, kan het een broeihaard zijn voor infectieverwekkers. Soms kan een vergiftiging te wijten zijn aan de slechte hygiëne van de voedselproducenten (handen niet wassen na een toiletbezoek). Let er zelf ook op als je voedsel bewaart dat je dat op de juiste temperatuur doet. Meestal staat op de verpakking aangegeven hoe lang, waar en bij welke temperatuur je dat het best doet.

Wat zijn de symptomen?

Normaal gezien zijn de meeste symptomen thuis te behandelen. Men maakt een onderscheid tussen drie soorten voedselvergiftiging:

Salmonella

Als de salmonellabacterie je te pakken heeft, voel je je een week ziek. De symptomen doen denken aan de griep.

Botulisme

Het is niet de bacterie zelf die je hier ziek maakt, maar de giftige stof die het afscheidt. De eerste symptomen, zoals een droge mond, misselijkheid en troebel zicht, treden binnen de 48 uur op. Daarna tast het gif je zenuwsysteem aan waardoor je last krijgt van verlammingsverschijnselen. Als je niet snel optreedt, verlamt ook je hart en sterf je. Natuurlijk hoeft het niet zo dramatisch te zijn en kan je -zo snel mogelijk- een dokter raadplegen. Door het antigif dat hij inspuit, kan de werking van het gif gestopt worden. Wanneer het gif bepaalde zenuwen echter aangetast heeft, kan het tegengif dat niet ongedaan maken.

Staphylococcus

Zes uur na het eten van besmet voedsel zal je bij dit soort voedselvergiftiging last krijgen van krampen, braken, koorts en diarree. Deze bacterie komt voor in melkproducten, vis en gebak.

Behandeling voor voedselvergiftiging

Het is vooral belangrijk voldoende te drinken, zeker als je moet braken. Heb je al meer dan twee dagen last van bovengenoemde symptomen, laat je dan onderzoeken bij je arts. Let er ook op als mensen die hetzelfde gegeten hebben ook ziek zijn. Ook wanneer je terugkomt van een verre reis en plots symptomen van een voedselvergiftiging hebt, is het belangrijk je te laten onderzoeken. In extreme gevallen zoals bloed overgeven, ademhalingsproblemen, gezwollen buik en een gele huid of gele ogen ga je best zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.

Dit bericht is gepost op 27 oktober 2008 om 2:35 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Bevriezing: meer dan gewoon kou lijden
Wat is galblaaskanker?