Visolie: een vervanger voor vlees?

De laatste jaren hoor je meer en meer mensen die vlees, en vooral rood vlees, links laten liggen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om geen vlees te eten. Maar is dat wel zo gezond? Heeft je lichaam bepaalde vetten nodig? Of kan je ze op de een of andere manier misschien vervangen? Het antwoord op de laatste vraag is ja. Als je wil weten hoe, lees je best even verder.

Met dank aan de Eskimo’s

Visolie is al langer bekend. Maar dat de olie je hart beter beschermt, is nog niet zo lang geweten. Ongeveer 20 jaar geleden begonnen specialisten met onderzoeken naar het effect en de mogelijke cardiovasculaire voordelen van visolie. Zo kwamen ze tot de ontdekking dat Eskimo’s zelden of nooit een coronaire hartziekte (afwijkingen in de kransslagader) ontwikkelen. Eerst werd gedacht dat het een erfelijke factor was maar verder onderzoek bewees het tegendeel. Want wanneer Eskimo’s verhuizen naar bijvoorbeeld Denemarken, vergroot ook hun kans op coronaire hartziektes. Het moest dus iets te maken hebben met hun voeding. Maar wat?

Visolie ter vervanging van vlees

Dus gingen de onderzoekers nagaan  op welke manier Eskimo’s anders aten. Wat bleek? Eskimo’s nemen even veel vetten op als de gemiddelde Deen maar het grootste verschil is dat de Eskimo’s hun vetten voornamelijk uit vis halen. In andere landen, zoals in Denemarken, komen dierlijke vetten voornamelijk uit dieren die op het land leven. Zo ontdekten de specialisten ook dat vis een goede vervanger is voor rood vlees. In dat laatste zitten vooral verzadigde vetten die bij veelvuldige inname je aders kunnen laten dichtslibben. Tot slot kwamen de onderzoekers erachter dat omega-3-vetzuren goed voor het hart zijn. Dat is dus de reden waarom Eskimo’s beter beschermd zijn tegen coronaire hartziekten.

Dit bericht is gepost op 27 October 2008 om 5:41 pm uur en is geplaatst in gezonde voeding.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.