Wat is een hernia?

Een hernia is een abnormale uitstulping van een deel van een orgaan. Hierdoor komt een deel van het orgaan buiten de wand, wat het zwak en gevoelig maakt. Meestal komt dit door een verzwakking van de spieren aan de wand van het orgaan.

Een hernia kan zich in elk deel van het lichaam ontwikkelen maar komt het meest voor in de buikstreek.

Omschrijving

Hernia’s zijn erg pijnlijk en beperken vaak de bewegingsvrijheid van de patiënt. Ze gaan nooit vanzelf weg maar kunnen wel tijdelijk verholpen worden. Naargelang het orgaan waar de hernia voorkomt kan de aandoening zware medische gevolgen hebben.

Een van de grootste gevaren bij een hernia is dat een deel van de darm geraakt wordt en hier een opstopping ontstaat. Daarbij kan de hernia zelf bloedingen veroorzaken en zo het weefsel ernstige schade berokkenen.

Verschillende typen

- Hernia aan de buikwand: dit type hernia komt voor bij 1 op de 100 mensen. Andere namen voor deze aandoening zijn epigastriche hernia of ventrale hernia.

- Liesbreuk: dit type hernia komt bijna uitsluitend bij mannen voor en kan aangeboren zijn. Het kan ook later opgelopen worden, maar dit is eerder uitzonderlijk. Liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies in de liesstreek, waardoor organen die normaal in de buikholte zitten gaan uitpuilen.

- Hernia aan de dij: dit type komt bijna uitsluitend bij vrouwen voor en wordt veroorzaakt door uitgezet weefsel dat de aders blokkeert.

- Navelbreuk: dit type is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand.

- Littekenbreuk: dit type is net als buikwandbreuk, een onderhuidse uitstulping in de spierlaag van de buikwand. Dit bevindt zich op de plaats van een litteken van een eerdere operatie.

Oorzaken

Een hernia kan al voorkomen vanaf de geboorte en komt vaak voor binnen dezelfde families. De aandoening kan ook voorkomen na hoesten, niezen of het maken van een verkeerde beweging. Ook chronische aandoeningen kunnen de oorzaak zijn van een hernia.

Symptomen en behandeling

De symptomen van een hernia variëren naargelang het type van de hernia. Vaak beginnen ze als kleine uitstulpingen. Deze kunnen later vergroten en zo pijn of andere medische problemen veroorzaken. In het beginstadia kan een hernia nog gemakkelijk terug op zijn plaats geduwd worden, maar dit kan enkel als het al vroeg ontdekt wordt.

Vaak bestaat de behandeling uit een operatie die de hernia oplost. In sommige gevallen word een plastiek onderdeel ingeplant om verdere uitstulpingen te voorkomen.

Dit bericht is gepost op 21 november 2008 om 4:08 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Waarom een hernia-operatie ondergaan?
Wat zijn nierstenen ?