Wat zijn nierstenen ?

Een niersteen ontstaat door een chemische reactie: de urine is te geconcentreerd en de stoffen kristalliseren. Daardoor ontstaan er objecten die niet meer door de urineleiders kunnen en dat veroorzaakt zeer veel pijn. De meest voorkomende stoffen die nierstenen veroorzaken zijn: calciumoxalaat, calcium, ammoniumfosfaat,… deze stoffen kristalliseren en maken zo een niersteen.

Vaak blijven de nierstenen redelijk klein en plas je ze zelfs ongemerkt uit. Soms worden de stenen te groot (en dan spreken we al van een grootte van 3mm) waardoor ze niet meer kunnen passeren door de urineleiders. Dat kan ook aan je urineleiders liggen, die willen nog eens van doorsnede verschillen per persoon.

Wanneer zo’n steen dan uiteindelijk vast komt te zitten of verder afdaalt, voel je een zeer ernstige pijn. Je kruipt over de grond van de pijn en je kan niet stilzitten: een houding vinden is onmogelijk.  De pijn kan zo hevig worden dat je begint over te geven en heel erg misselijk wordt. Drink nooit tijdens zo’n aanval: het zal de pijn alleen veel erger maken.  Probeer zo snel mogelijk naar een arts of de spoedeisende hulp te gaan voor een pijnstiller (vaak op basis van morfine) en een middel dat ervoor zorgt dat de urineleiders breder worden en je de steen misschien nog kan uitplassen.

Wat als ik de steen niet kan uitplassen?

Als je de steen niet zelf kan uitplassen, moet je vaak opgenomen worden in het ziekenhuis. Daar krijg je constant pijnmedicatie toegediend, dus pijn zal je zeker niet meer hebben en dat is al erg fijn. De steen kan vergruisd worden of weggehaald via de urineleider. Om zeker te zijn van een steen, kan men echo of een CT-scan maken.
Na de operatie kan er een double J-stent geplaatst worden die ervoor zorgt dat de ontsteking  die de niersteen veroorzaakt heeft, weggaat. Je voelt de stent zitten als je loopt en zit, maar na een paar dagen mag de stent verwijderd worden.

Wanneer je een niersteen gehad hebt, moet je je aan een dieet houden: minstens 3 liter water per dag drinken, de inname van zout drastisch minderen, …

Soorten nierstenen

Vaak moet je de steen opvangen in een zeefje of wordt de steen bijgehouden na de operatie om te kijken waardoor de steen gevormd werd. Er zijn verschillende soorten stenen:

- Calciumstenen
- Urinezuurstenen
- Struvietstenen
- Cystinestenen
- Calciumdioxalaatstenen: de meest voorkomende soort stenen

De behandeling na de niersteen zal dan ook afhangen van welke soort steen het is.

Dit bericht is gepost op 24 november 2008 om 10:08 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat is een hernia?
Waardoor krijg je ijzertekort?