Welke nierziekten bestaan er?

Tegenwoordig zijn er veel mensen die aan een nierziekte lijden. Dat komt deels ook door onze voeding, maar vaak is het aangeboren en komt het in de loop van het leven kijken.

Wat is een nierziekte nu precies?

Een nierziekte is een ziekte die de nieren treft. De nieren zijn organen die ons lichaam zuiveren van afvalstoffen en een teveel aan andere stoffen. Daarbij produceren de nieren hormonen die het gehalte aan chemicaliën in ons bloed regelen. Onze nieren zijn dus erg belangrijk voor ons lichaam. Het is dan ook zeer vervelend als er iets mis is met de nieren.

Nierfunctie

De nieren hebben een bepaalde functie in ons lichaam: ze zuiveren het bloed. Doordat zij het bloed zuiveren , komen deze afvalproducten terecht in onze urine en zo geraken we er echt vanaf. Ook helpen de nieren stoffen als natrium reguleren in ons bloed en zorgen ze voor een balans van de rode bloedlichaampjes in ons bloed. Hoge bloeddruk die niet behandeld is, is dus zeer gevaarlijk omdat het de goede werking van de nieren in de weg staat.

Wij hebben twee nieren, allebei ongeveer een vuist groot, die ongeveer in de buurt van onze onderste rib liggen, in de lendenen.

Soorten nierziekten

Er bestaan verschillende soorten nierziekten, zowel chronische als acute. Ook zijn er nierziekten die erfelijk zijn.

Nierstenen: Nierstenen zijn de meest voorkomende nierziekte. In het lichaam worden stenen gevormd die kunnen dalen naar de blaas en de urineleiders. Nierstenen kunnen al een hele tijd in het lichaam zitten zonder dat er klachten optreden. Er treden pas klachten op wanneer de steen vast komt te zitten of begint te dalen. Dan merk je sowieso dat je een niersteen hebt: de pijn is vreselijk en je kan niet stilzitten. Door de ontzettende pijn moet je overgeven en word je misselijk. Ga zo snel mogelijk naar de huisarts of de spoed om een pijnstiller en een verwijdend middel te krijgen. Uiteindelijk plas je de steen uit of wordt de steen operatief weggehaald.
Nierbekkeninfectie: een nierbekkeninfectie komt ook vaak voor:  de nierbekkens zijn geïnfecteerd door een verwaarloosde of niet opgemerkte blaasinfectie. Je hebt pijn bij het plassen, je moet vaak kleine beetjes plassen en soms krijg je koorts (niet altijd).  Een nierbekkeninfectie kan alleen verholpen worden door een antibioticakuur.
Cystenieren: cystenieren zijn zeer vervelend: de cysten tasten het nierweefsel aan en soms kunnen de cysten kapot gaan waardoor er allemaal rotzooi in het lichaam terecht komt.
Nefrotisch syndroom: bij het nefrotisch syndroom lekken de nieren eiwitten. Kan ook voorkomen door diabetes.
Hoge bloeddruk: hoge bloeddruk kan de nieren ook ernstig beschadigen.
Diabetes: ook diabetes kan de nieren ernstig beschadigen.
Medicatie: ook medicatie kan een effect hebben op de nieren: kijk daarvoor ook altijd in de bijsluiter, zeker als je al een nierpatiënt bent.

Raadpleeg bij ieder vermoeden van een nierziekte de dokter, hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans op genezing.

Dit bericht is gepost op 24 November 2008 om 4:57 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.