Wat is een niertransplantatie?

Tijdens een niertransplantatie wordt een gezonde en goedwerkende nier operatief geplaatst in het lichaam van een patiënt wiens nier(en) niet meer werken zoals het moet. Een niertransplantatie vergt zeer veel werk aangezien er ook veel onderzoek aan voorafgaat. Er kan een nier getransplanteerd worden omdat de nierfunctie er niet meer is of heel sterk achteruit is gegaan en nierdialyse niet goed genoeg werkt.

Er kan een nier getransplanteerd worden van een levende of overleden donor. Een levende donor kan familie zijn, maar ook een vreemde wiens profiel bij jouw eigen lichaam past. Daar dienen de voorafgaande onderzoeken ook voor, om na te gaan of te operatie inderdaad succesvol zou aflopen en of de nier goed in het lichaam van de patiënt zou passen.

Meest voorkomende nierziekten

Een niertransplantatie wordt uitgevoerd wanneer de behandeling van een nierziekte niet goed verloopt. Sommige nierpatiënten hebben baat bij nierdialyse of medicatie maar wanneer dat allemaal niet baat, is een niertransplantatie de beste oplossing.

De nieren filteren alle slechte en overtollige stoffen uit ons lichaam. Wanneer de nieren niet goed functioneren, blijven al deze schadelijke en overtollige stoffen in ons lichaam en worden we ziek.  De meest voorkomende nierziekten zijn:

- Infecties en ontstekingen aan de nieren of het nierbekken
- Schade aan de nieren door diabetes of een hoge bloeddruk
- Schade aan het nierweefsel door gebruik van teveel NSAID’s (pijnstillers zoals aspirine,…)
- Cystenieren: de cysten kunnen kapot gaan en zo zeer veel schadelijke stoffen in het lichaam brengen, ook tasten de cysten het gezonde nierweefsel aan
- Een aangeboren nierziekte

Er zijn twee mogelijkheden om de verminderde nierfunctie op te vangen: een nierdialyse of een niertransplantatie. Bij een dialyse wordt het bloed gefilterd door een machine die de functie van de nieren overneemt, bij een niertransplantatie neemt een gezonde nier de functie over van de zieke nier.

Door een transplantatie ben je als patiënt niet meer afhankelijk van de nierdialyse, die erg vaak uitgevoerd moet worden. Ook kan je dan weer normaal eten en hoef je je niet meer aan een niersparend dieet te houden (al is dat eigenlijk nooit een slecht idee).

Transplantatie

De transplantatie kan pas gebeuren wanneer er een goede donor is gevonden en dat kan even duren. Bij een levende donor worden er dan onderzoeken gedaan voordat de levende donor zijn of haar nier afstaat. Bij een overleden donor is de nier al onderzocht.

Een niertransplantatie kan emotioneel zeer zwaar zijn: je wacht als patiënt op een donornier en, zeker als het om een nier van een overleden persoon gaat, moet je altijd op stand-by staan om zo snel mogelijk in het ziekenhuis te geraken.

Wanneer de nier getransplanteerd is, is er ook nog een mogelijkheid dat het lichaam de nier afstoot of de nierfunctie toch nog afneemt. Toch is de meerderheid van de niertransplantaties die uitgevoerd worden, succesvol.

Dit bericht is gepost op 25 november 2008 om 2:45 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Diabetes type I, een ziekte die vaak voorkomt
Wat is de veteranenziekte?