Lupus tijdens de zwangerschap

Lupus is een aandoening die vooral vrouwen treft die in hun vruchtbare periode zitten (van ongeveer 18 tot 50 jaar).

Tijdens een zwangerschap moet je sowieso al veel voorzichtiger zijn met andere ziekten. Voor lupus geldt dit zeker. Vooral als je zwanger bent, kan lupus vervelende complicaties met zich meebrengen. Het is zeer belangrijk om de lupus te laten behandelen tijdens de zwangerschap omdat lupus tijdens de zwangerschap tot een miskraam kan leiden.

Ook worden er door het lichaam zelf antilichamen gemaakt die er ook nog voor kunnen zorgen dat er een miskraam komt. Vrouwen die aan lupus lijden tijdens de zwangerschap moeten dan ook zeer goed in de gaten gehouden worden door een arts of gynaecoloog. Als je je dan vaak genoeg laat controleren  en alles extra goed in de gaten houdt, zal de zwangerschap ondanks de lupus zeer goed verlopen.  Ook worden er vaak bloedtesten afgenomen om de ziekte nauwlettend in de gaten te houden.

Na de geboorte kan het zijn dat de baby last heeft van de lupus (die het van de moeder heeft overgekregen via de placenta). Na een aantal maanden (meestal zes) gaat dat ook weer weg. Ook bij de moeder kan het nog even in het lichaam blijven maar uiteindelijk zal het weggaan wanneer de lupus tijdens de zwangerschap is ontstaan. Soms kunnen baby’s last hebben van een trage hartslag en moeten ze een operatie ondergaan om een pacemaker te plaatsen.

Vroeger werd vrouwen met lupus afgeraden om kinderen te krijgen maar aangezien de gezondheid van vrouwen met lupus tijdens de zwangerschap zo goed in de gaten gehouden wordt, hoeft dat niet meer. Vrouwen met lupus kunnen met een gerust hart aan kinderen beginnen.

Behandeling

Wanneer je als vrouw tijdens de zwangerschap lupus hebt, moet je een dokter raadplegen. Desgewenst moet je de resterende tijd van de zwangerschap in het ziekenhuis opgenomen worden. Daardoor is een goede zorg gegarandeerd en is er een veel grotere kans op een goed verloop van de zwangerschap.

Dit bericht is gepost op 26 November 2008 om 11:17 am uur en is geplaatst in zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.