Alles over de ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een bacteriële infectie die veroorzaakt wordt door een tekenbeet. De bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt is de Borrelia Burgdorferi.

De ziekte van Lyme werd toevallig ontdekt omdat er in een bepaalde regio erg veel kinderen aan artritis leden. Toen dit onderzocht werd, bleken ze allemaal door teken gebeten en zo werd deze nieuwe ziekte ontdekt.

Nu is de ziekte van Lyme de meest voorkomende ziekte die door teken overgebracht wordt.

Symptomen

De symptomen van de ziekte van Lyme lijken vaak op symptomen van andere ziektes, daarom kan het soms lang duren voor de ziekte van Lyme daadwerkelijk geconstateerd wordt.

Er zijn symptomen die heel erg aan de griep doen denken: hoofdpijn, een stijve nek, spierpijn en zware vermoeidheid. Soms ontstaat er een uitslag over het hele lichaam. Die uitslag zorgt ervoor dat het duidelijk is dat de patiënt aan de ziekte van Lyme lijdt. Jammer genoeg krijgt niet iedere patiënt de kenmerkende uitslag en blijft de diagnose soms in het ongewisse.

De ziekte evolueert, op het begin merk je nog maar weinig van de symptomen, maar er komen er steeds meer en meer bij waardoor het uiteindelijk duidelijk wordt dat je aan de ziekte van Lyme lijdt.

Als de ziekte onbehandeld blijft, kan de ziekte evolueren naar een ziekte met zwaardere symptomen: je kan last krijgen van je hart, het zenuwstelsel kan aangetast worden en je kan last krijgen van de gewrichten. Ook artritis kan dan een probleem worden.  Gelukkig is het wel zo dat deze symptomen weggaan als de ziekte behandeld wordt.

Diagnose

Zoals gezegd, is het moeilijk om de ziekte van Lyme als diagnose te stellen. Het is een ziekte waarvan de symptomen veel lijken op andere ziektes. Soms wijzen de bloedtesten zelfs de verkeerde resultaten uit en als er geen uitslag of tekenbeet te zien is, wordt de diagnose al zeer moeilijk.

Let daarom altijd goed op wanneer je in een gebied bent waar teken voorkomen. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Dit bericht is gepost op 26 november 2008 om 10:50 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat is een borstsparende operatie ?
Lupus tijdens de zwangerschap