Wat is een borstsparende operatie ?

Een borstsparende operatie is een operatie, die zoals de naam het zelf al zegt, de borst spaart die door borstkanker getroffen is. Alleen de tumor wordt dan verwijderd en niet de hele borst.

Waarom kiezen voor een borstsparende operatie?

Soms is er geen keuze en moet de borst afgezet worden omdat de kanker te uitbebreid is en er nog een risico zou zijn op verdere uitzaaiingen. Een borstsparende operatie zorgt ervoor dat de borst nog bewaard blijft na de operatie. Normaal gezien wordt de borst afgezet wanneer er borstkanker vastgesteld wordt.

Het is erg belangrijk dat je zo snel mogelijk naar de dokter gaat wanneer je borstkanker vermoedt. Als je er snel bij bent, is het vaak helemaal niet meer nodig om een borst af te laten zetten en kan de tumor via een borstsparende operatie verwijderd worden.

Voor een vrouw kan het zeer zwaar zijn om een borst te verliezen, niet alleen moet je dan vechten tegen borstkanker, je voelt je ook minder vrouwelijk. Daarom verkiezen veel vrouwen een borstsparende operatie.

Wanneer de kanker nog niet uitgezaaid is en de tumor redelijk klein is, kan er voor een borstsparende operatie gekozen worden. Tijdens de operatie wordt er een snee in de tepel gemaakt om zo de kankercellen te kunnen verwijderen. Wanneer dat gebeurd is, wordt de tepel weer dichtgenaaid en kan het herstel beginnen. Het kan zijn dat de borst iets kleiner is dan de andere borst.

Na de operatie moet je nog een paar keer chemotherapie ondergaan om een verder herstel te bevorderen.  Ook is het belangrijk om na de operatie nog regelmatig chemotherapie te krijgen omdat dan de overgebleven weefsels niet de kans krijgen om ook kanker te gaan ontwikkelen.

Dit bericht is gepost op 26 November 2008 om 9:24 am uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.