Wat is een loodvergiftiging?

Wanneer je een loodvergiftiging hebt, komt er lood (dat je ingeademd hebt) in de bloedbaan terecht. Het lood in je bloed zorgt ervoor dat de productie van hemoglobine stilgelegd wordt, hemoglobine transporteert zuurstof door het bloed. Het lood zorgt er ook nog eens voor dat de nodige enzymen die je hersenen en de zenuwen nodig hebben, niet op hun plaats geraken.

Lood is zeer giftig, zelfs in een lage dosis. Volgens verschillende historici is de val van Rome zelfs te wijten aan een grootschalige loodvergiftiging. Of dat klopt is niet zeker, maar feit is wel dat lood zeer gevaarlijk is.

Oorzaken

Natuurlijk is de hoofdoorzaak van een loodvergiftiging lood, daar bestaat geen discussie over. Maar hoe krijg je eigenlijk lood binnen?

Kinderen zijn het meest gevoelig voor een loodvergiftiging omdat hun lichaam (en dan vooral hun hersenen en hun zenuwen) nog in volle groei is. Kinderen kunnen lood in hun lichaam krijgen door afbladderende verf. De afbladderende verf kan dan op speelgoed komen, op de grond terecht komen, en op nog een hoop andere plaatsen waar kinderen komen en dingen in hun mond steken.

Niet alleen afbladderende verf vormt een risico, ook glas waar lood in verwerkt zit, vormt een groot risico. Doordat er zure dranken in sommige glazen gegoten wordt (denk daarbij aan wijnglazen), maken die zuren lood vrij uit het glas zelf. Wanneer je dan van het glas drinkt, krijg je lood binnen.

Symptomen

De symptomen van loodvergiftiging zijn:

- Buikpijn, de hevigheid kan variëren
- De spieren zijn slap
- Vermoeidheid
- Constipatie
- Hoofdpijn
- Hoge dosissen: schade aan het zenuwstelsel, hoge bloeddruk en zelfs de dood

Diagnose en behandeling

De dokter zal vragen stellen om zo te weten wanneer je de vergiftiging hebt opgelopen. Ook zal hij bloedtests doen om te kijken of er veel lood in het bloed zit.

Een loodvergiftiging is te behandelen wanneer er nog niet te veel schade aangericht is. Je krijgt dan medicatie voorgeschreven die ervoor zorgt dat het lood dat in je bloed zit, wordt uitgescheiden via de urine.

Dit bericht is gepost op 1 december 2008 om 5:21 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is longkanker ?
Wat zijn leerproblemen?