Auw, een insectenbeet. Wat nu?

Het ligt makkelijker in de mond om te zeggen dat je allergisch bent voor een bij of wesp. Terwijl je eigenlijk niet allergisch bent voor het beestje zelf maar wel voor zijn gif. Het gif zorgt namelijk voor de irritaties die iedereen krijgt, maar het kan ook allergische reacties uitlokken bij anderen. De meest gekende bijtende en stekende beestjes zijn: bijen, hommels, wespen, horzels, muggen en mieren. Al die soorten kunnen hevige reacties uitlokken als je erdoor gestoken of gebeten wordt. Nieuw in het rijtje is de vuurmier die zich letterlijk vastbijt en je vervolgens meerdere keren steekt. Zijn gif kan serieuze gevolgen hebben.

Wat gebeurt er na een prik of beet?

Eerst krijg je een vervelend gevoel op de plaats waar je aangevallen werd. Meestal ontstaat er een bultje dat rood wordt, irriteert en jeuk veroorzaakt. Die reacties kunnen onmiddellijk of na een paar uur optreden. Vaak kun je ervan uitgaan dat hoe sneller je op een beet reageert, hoe erger het is. Andere lichamelijke reacties treden in de eerste 10 à 20 minuten na de aanval op. Zo kun je last krijgen van opgezwollen lymfeklieren, gewrichtspijn en koorts.

Gestoken. En nu?

Wanneer een bij je steekt, laat hij zijn angel achter. Omdat je het gif per ongeluk kunt uitpersen, is het beter de angel niet vanboven vast te nemen, maar hem er voorzichtig met je nagel of een mes uit te duwen. Begin ook niet op de huid te duwen om het gif er zogezegd uit te persen want zo duw je het namelijk dieper in de huid. Hommels steken vaak meerdere keren en nemen nadien hun angel gewoon terug met zich mee. Net zoals bij een bijensteek is het best de wonde te wassen en te ontsmetten zodat die niet gaat ontsteken. Om te voorkomen dat het gif zich verspreidt en om zwelling tegen te gaan, kun je ijs gewikkeld in een doek zo’n 20 à 30 minuten op de wonde laten liggen.

Gebeten. Wat nu?

Vuurmieren bijten zich eerst vast en steken vervolgens meermaals met hun angel. Dat zorgt voor irritatie en rode opgezwollen puntjes. Het beste wat je kunt doen is de beet wassen en ontsmetten. Om de zwelling en de pijn tegen te gaan kun je eventueel een pijnstiller innemen.

Allergische reacties

Als je weet dat je allergisch bent voor insectenbeten moet je zo snel mogelijk geïnjecteerd worden met adrenaline. Wanneer het erger wordt, kun je zelfs in shock geraken of in ademnood zijn. Als dat gebeurt, moet je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gebracht worden. De dokter zal je ook wel aanraden om steeds een eerste hulp-kit bij je te hebben als je allergisch bent. Hierin zit dan onder andere een adrenalinespuit.

Voorkomen is beter dan genezen dus…

… loop je buiten beter niet op blote voeten.
… dek je best vuilnisbakken goed af.
… eet je ’s zomers liever niet buiten.
… let je goed op met suikerhoudende drankjes.

Dit bericht is gepost op 3 December 2008 om 9:53 am uur en is geplaatst in Algemeen, Allergieën.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.