Wat als je maar geen kinderen krijgt?

Zonder iedereen over dezelfde kam te scheren, dromen de meeste mensen wel van een gezinnetje. Een lieve partner en één – of meerdere - klein(e) wonder(tjes) van jullie beiden. Maar soms loopt het daar vast. Soms speelt Moeder Natuur je parten en hebben jullie moeite om kinderen te krijgen.

Niet alleen

Veel mensen kampen met een vruchtbaarheidsprobleem. Men spreekt van een vruchtbaarheidsprobleem als je na een jaar, zonder anticonceptie te gebruiken en seksueel actief te zijn, nog steeds niet zwanger bent. Maak je niet meteen zorgen als je niet zwanger bent, want dat betekent niet dat je nooit kinderen zult krijgen.

In sommige gevallen moet een koppel bijvoorbeeld gewoon exact te weten komen wanneer de vrouw vruchtbaar is. Als ze daar rekening mee houdt, kan het al zijn dat ze binnen een bepaalde tijd wel zwanger geraakt.

Je bent in ieder geval niet de enige die met het probleem kampt. Zo’n 25% van alle koppels krijgen vroeg of laat met vruchtbaarheidsproblemen te maken.

Doktersadvies

Vruchtbaarheid hangt samen met je leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe minder vruchtbaar je wordt. In ongeveer 40% van alle gevallen is het de man die onvruchtbaar is. Toch gaat het meestal om een combinatie van verschillende factoren bij man en vrouw. Wanneer je denkt onvruchtbaar te zijn, bespreek het dan gerust met je arts of gynaecoloog. Zoals al eerder opgemerkt, ben je niet de eerste die vruchtbaarheidsproblemen heeft. Hieronder vind je een aantal zaken die je met je arts kan overlopen om na te gaan of je wel degelijk onvruchtbaar bent:

- Voor veel koppels is het vooral de timing die hen parten speelt. Je kunt uitrekenen wanneer het voor jou het beste moment is om te vrijen zodat het eitje bevrucht kan worden.
- Kwalitatief goed sperma is verder ook van belang. De man kan zich laten onderzoeken indien nodig.
- Ga eens na of je als vrouw een onregelmatige ovulatie hebt.
- Soms kan het zijn dat de baarmoeder niet geschikt is om er een eitje in te laten nestelen en het te laten groeien.
- Laat ook het baarmoederslijmvlies nakijken. Het zou kunnen dat de samenstelling ervan zaadcellen tegenhoudt waardoor het eitje niet bevrucht kan worden.
- In sommige gevallen produceert de vrouw onvoldoende of afwijkend progesteron in de 14 dagen na de eisprong. Dat hormoon noemt men ook wel het zwangerschapshormoon en is nodig voor de bevruchting.
- Een minder goede gezondheid van (een van) de partners kan ook meespelen. Laat je eens volledig checken op ziektes.

Dit bericht is gepost op 3 december 2008 om 5:29 pm uur en is geplaatst in zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: Winterkwaaltje: de griep
Ochtendmisselijkheid: wat doe je eraan?