Wat doen bij een ingegroeide teennagel?

Een ingegroeide teennagel is vaak pijnlijker dan je denkt. Wanneer je het niet tijdig verzorgt, kan zo’n teennagel gaan ontsteken en veel last met zich meebrengen. Hoe je ingegroeide nagels kunt voorkomen en wat je eraan kunt doen, lees je hieronder.

Waarom groeit mijn nagel in?

In principe kunnen alle nagels ingroeien maar de nagel die dat het snelst doet, is die van de grote teen. Hoe komt dat nu? Het kan zijn dat je te nauw schoeisel draagt, waardoor er druk uitgeoefend wordt op het nagelbed. Hierdoor kunnen de uiteinden van je nagel in het vlees van de teen groeien. Maar soms is dat niet alleen de oorzaak. Als je zelf je teennagels knipt met een schaar, of erger, ze gewoon afscheurt, kunnen bacteriën hun gang gaan. Zo kan je teen gaan ontsteken. Maar ingegroeide nagels kunnen ook erfelijk zijn. Tot slot, mensen met overgewicht lopen eveneens een groter risico op ingegroeide teennagels.

Wat een pijn

Je teennagels zelf te lijf gaan met een schaar of met je handen is dus geen goed idee. En dat is vaak de belangrijkste oorzaak van ingegroeide nagels. Eerst zul je er weinig van voelen: je teen zal lichtjes rood worden, een beetje opzwellen en er zal wat vocht vrijkomen. Dan is het van belang dat je die teen ook verzorgt. Doe je dat niet, dan begint de miserie. Je teen begint dan te ontsteken, wordt helemaal rood en zwelt dubbel zo hard op. Soms is het vlees onder je huid zichtbaar. Als dat gaat bloeden en ontsteken, wordt de pijn ondraaglijk. Ga je dan nog niet naar de dokter, dan kan de infectie in je bloedbaan terechtkomen en zo ergere ontstekingen veroorzaken.

Wat als je nagel ingegroeid is?

Je rept je best zo snel mogelijk naar de dokter als je merkt dat je een ingegroeide nagel hebt. Als die nagel ook nog eens ontstoken is, zal de dokter het stukje ingegroeide nagel verwijderen en de ontsteking behandelen. Als je regelmatig last hebt van ingegroeide nagels, kan de arts voorstellen om een stukje van de nagel of het nagelbed weg te nemen. Bespreek met je arts wat voor jou de beste oplossing is.

Kun je het voorkomen?

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. En dat voorkomen kan ook op heel eenvoudige manieren:

- Ingegroeide teennagels komen vooral voor bij mensen tussen de 10 en 30 jaar. Waarschijnlijk omdat deze groep mensen veel rondloopt. Let dus op als je schoenen koopt: koop geen paar dat te klein of te spits is.
- Peuter zelf niet aan je nagels maar laat de verzorging ervan over aan een pedicure.
- Wanneer je zelf je nagels knipt, zorg er dan voor dat je ze niet te kort afknipt en dat je dat doet met een propere nagelknipper.
- Vijl de nagelkant mooi af zodat die niet de kans krijgt om in te groeien.

Dit bericht is gepost op 3 december 2008 om 12:37 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Help, ik kan niet slapen!
Wat is inflammatoire borstkanker?