Wat is bewegingsziekte of reisziekte?

Je hebt er ongetwijfeld al van gehoord – of ermee te maken gehad: bewegingsziekte, beter gekend onder de naam reisziekte. Sommigen voelen zich al misselijk als ze nog maar naar een wilde achtervolgingsscène kijken. Anderen kunnen een stevige rit in de auto of de bus goed verdragen, maar wiegen van de ene naar de andere kant op een schip. Maar, waarom word je eigenlijk reisziek?

Mogelijke oorzaken

Er bestaan theorieën die de oorzaken van bewegingsziekte proberen bloot te leggen maar men is er nog niet achter hoe het komt dat je lichaam fel reageert op bepaalde bewegingen. De meeste theorieën beweren dat het te maken heeft met je evenwichtsorgaan, dat in je oor ligt. Door een verschil in wat je ziet (ogen) en wat je voelt (in je oor) kan het evenwichtsorgaan de signalen dat er iets mis is naar de hersenen zenden. Hierdoor krijg je de symptomen van reisziekte. Daarnaast spelen een slechte verluchting, visuele stimuli en emotionele factoren een rol. Door de geur van uitlaatgassen, sigaretten en bepaalde voeding kan je maag ook al ondersteboven draaien.

Symptomen zijn onder andere:

- bleek worden
- geeuwen
- rusteloosheid
- koud zweet
- sufheid
- maagpijn
- misselijkheid
- (overgeven)

Niet iedereen zal last krijgen van al deze symptomen. Het is zelfs best mogelijk dat je soms wel, dan weer niet sommige symptomen kunt waarnemen.

Omdat voorkomen nog steeds beter is dan genezen…

… zoek je best een plaatsje waar de bewegingen het minst merkbaar zijn. In de bus is dat juist achter de voorste deur, in de auto op de passagierszetel. Op een schip blijf je best op het middendek en in het vliegtuig kies je beter een plaats boven de vleugel.
… lees je beter niet maar kijk je liefst naar de horizon. Vermijd ook om naar de golven (op het schip) of naar beneden (uit het vliegtuig) te kijken.
… eet je liever geen te zware maaltijden voor je vertrekt. Ook het gebruik van alcohol wordt sterk afgeraden.

Behandeling?

Al verschillende trucjes geprobeerd maar toch ziek geworden? Dan bestaan er gelukkig een aantal medische middeltjes om de ziekte te voorkomen. Zo is er het bekende ‘reispilletje’ dat je ongeveer een halfuur tot een uur voor je vertrek moet innemen met een beetje water. Let wel, deze medicatie helpt niet als je al reisziek bent. Het helpt alleen de ziekte te voorkomen voordat je in een voertuig stapt. Wanneer je uiteindelijk toch ziek wordt, kun je er weinig aan doen. Als dat mogelijk zou zijn, stop dan even voor wat frisse lucht.

Dit bericht is gepost op 18 december 2008 om 12:03 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Ochtendmisselijkheid: wat doe je eraan?
Oorzaken en gevolgen van een miskraam