Lactose-intolerantie is het onvermogen om grote hoeveelheden lactose, een suiker die voorkomt in melk, te verteren. Het is een aandoening die erg veel voorkomt.
Oorzaken
De oorzaak van lactose-intolerantie is een gebrek of tekort aan lactase, een stof die voor de afbraak zorgt van melksuiker. Wanneer deze stof niet voldoende aanwezig is, kan een patiënt lactose-intolerant worden. De oorzaak hiervan kan een kwetsuur aan de dunne darm zijn of een stofwisselingsziekte. Sommige mensen worden ook geboren zonder stoffen die melksuiker kunnen afbreken.
Symptomen
Symptomen van lactose-intolerantie zijn misselijkheid, krampen en diarree. Deze komen vaak voor vlak na het innemen van melkproducten. Hoe kan een persoon nagaan of hij of zij lactose-intolerant is? Wel, controleer na het innemen van melkproducten of de hiervoor genoemde symptomen aanwezig zijn. Van andere voedingsstoffen krijgt iemand met lactose-intolerantie deze symptomen natuurlijk niet.
Diagnose en behandeling
De diagnose van deze aandoening is gemakkelijk. De patiënt dient enkele melkhoudende producten te eten en daarna worden er enkele testen op het lichaam gedaan om te kijken of het de melksuikers kan afbreken.
De behandeling van lactose-intolerantie is relatief eenvoudig. De symptomen worden beperkt door een specifiek dieet te volgen zodat je lichaam geen of weinig melksuikers binnenkrijgt.
Kinderen met lactose-intolerantie kunnen de producten best volledig vermijden. Volwassenen kunnen daarentegen zelf beslissen hoeveel melksuikers ze aankunnen. Sommige mensen krijgen pas symptomen nadat ze verschillende glazen melk hebben gedronken op een korte tijd.
Daarnaast zijn er enkele middelen te verkrijgen die je lichaam helpen om de melksuikers af te breken. Meestal is dit een vloeistof die je in je melk mengt alvorens je deze drinkt.
Calcium
Calcium is één van de belangrijkste bouwstoffen van het menselijk lichaam. Vooral kinderen hebben veel calcium nodig om goed te kunnen ontwikkelen. Maar ook volwassenen hebben nog veel calcium nodig om goed te functioneren.
Het probleem bij mensen met lactose-intolerantie is dat we het grootste deel van onze calcium uit melkhoudende producten halen. Belangrijk voor hen is om toch calcium binnen te krijgen maar geen of weinig melksuikers. Er zijn relatief weinig producten die veel calcium maar weinig of geen lactose bevatten. Enkele voorbeelden zijn groenten met groene bladeren en vissen met zachte (eetbare) beenderen.
Uit recente studies blijkt dat yoghurt een goede bron van calcium kan zijn voor mensen met lactose-intolerantie. Hoewel yoghurt veel lactose bevat, is dit toch niet nadelig voor mensen die er niet tegen kunnen. De bereidingswijze van yoghurt zorgt er namelijk voor dat de melksuikers worden omgezet en zo toch beter verteerbaar zijn.