Wat is laserchirurgie?

Laserchirurgie is een behandeling waarbij de operatie gebeurt met behulp van lasertechnologie.

Omschrijving

Het woord ‘laser’ is een acroniem, het is de afkorting van Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Een laser is eigenlijk een lichtstraal die op een bepaalde golflengte wordt afgevuurd met behulp van spiegels. Door zijn golflengte kan de laser helpen bij operaties.

Laserchirurgie is de laatste 10 jaar fel opgekomen omdat het delicate of gevoelige operaties vergemakkelijkt. Door lasers te gebruiken kunnen bloedingen, littekens en veel andere risico’s vermeden worden tijdens de operatie.

Laserchirurgie in verschillende toepassingen

Laserchirurgie begint meer en meer in verschillende gebieden van de medische wereld te verschijnen. Hieronder vind je enkele voorbeelden van operaties terug, die afgehandeld kunnen worden met laserchirurgie.

Oogheelkunde

Laserchirurgie maakte zijn eerste intrede in de oogheelkunde. Het werd gebruikt als manier om bloedingen in het oog te stoppen. Tegenwoordig gebruikt men voor meer en meer operaties aan het oog lasertechnieken. Zo zijn er bijvoorbeeld operaties aan het netvlies of om cataract te genezen.

Gynaecologie

In de gynaecologie worden lasers gebruikt voor precisieoperaties zoals: verwijderen van cysten op de eileider, vrijmaken van de eileiders of tegen urineverlies. Door lasers te gebruiken zijn de risico’s op complicaties erg klein. De slaagpercentages van de operaties met behulp van lasers zijn dan ook erg hoog.

Dermatologie

Ook in de dermatologie zijn lasers aan populariteit aan het inwinnen. Ze worden gebruikt om wratten of moedervlekken weg te werken. Ook tatoeages kunnen met laser verwijderd worden.

Cosmetische chirurgie

In de cosmetische chirurgie kunnen lasers worden gebruikt om onder meer littekens weg te werken, leverplekken te verwijderen of om ongewilde haargroei tegen te gaan. Dit alles was voor het lasertijdperk erg moeilijk en de operatiekosten van vroeger waren ontzettend hoog.

Urologie

Urologen gebruiken lasers om piepkleine weefsels te verwijderen die tot darmkanker kunnen leiden. Tegenwoordig maken ze zelfs het urinekanaal terug volledig open met laserchirurgie.

Gastro-enterologie

Ook voor het verwijderen van de erg pijnlijke galstenen gebruikt men lasers. De laserstraal kan de steen vernietigen vooraleer deze pijn en schade berokkent.
Laserchirurgie is dus een veilig en veel minder pijnlijk alternatief voor de klassieke operatie. De gevolgen van de operatie zijn miniem en er kunnen veel grote risico’s vermeden worden, die vroeger vast hingen aan bepaalde ingrepen.

Dit bericht is gepost op 14 January 2009 om 5:12 pm uur en is geplaatst in Algemeen, Ogen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.