Migraine, meer dan hoofdpijn

Migraine is een neurovasculaire aandoening die zich uit in de vorm van zware hoofdpijn en in, bepaalde gevallen ook andere bijverschijnselen. Het grootste deel van de patiënten zijn vrouwen. Bij hen komt migraine drie keer zo vaak voor als bij mannen.

Symptomen

We kunnen twee soorten migraine onderscheiden:

- Gewone migraine of migraine zonder aura

Patiënten met gewone migraine hebben last van hevige, kloppende hoofdpijn, vaak aan een kant van het hoofd. Er komen bijverschijnselen bij kijken als misselijkheid, verlies van eetlust, braken, diarree en constipatie. Patiënten zijn vaak extra gevoelig voor licht, geluiden en sterke geuren. 9 op 10 migrainepatiënten lijden aan deze vorm van migraine.

- Klassieke migraine of migraine met aura

Bij deze vorm van migraine krijgen patiënten eerst gezichtsproblemen. Patiënten zien wazige vlekken, schitteringen en blinde plekken. Pas daarna volgt de zware hoofdpijn, die gemiddeld 22 uur duurt.

Oorzaken

De precies oorzaak van migraine is tot nu toe onbekend. Wel zijn er een aantal uitlokkende factoren bekend. Migraineaanvallen zouden uitgelokt worden door oververmoeidheid of juist te veel slaap, voedselwaren en dranken als kaas, chocolade, koffie en wijn, het overslaan van maaltijden, menstruatie, het gebruik van de anticonceptiepil  of extreme emoties.

De exacte oorzaak van migraine is onbekend. Volgens onderzoek kunnen aanvallen verbonden worden aan chemische veranderingen in het lichaam. Bloedvaten en bepaalde zenuwcellen zouden ook aan de aandoening verbonden worden. Die veranderingen zouden vooral voorkomen bij vatbare personen die onder stress staan. Andere aanzetten zijn vermoeidheid of slaapgebrek, teveel slaap, bepaalde voedselwaren (kaas en alcohol), extreme emoties, maaltijden overslaan en hormonale factoren (menstruatie, gebruik van anticonceptiepil).

Behandeling

Patiënten gebruiken meestal een eenvoudige pijnstillers als aspirine of paracetamol. Indien nodig kunnen ze ook een medicijn tegen de misselijkheid nemen.

Als deze medicatie niet helpt, kun je aan de dokter een voorschrift vragen voor een medicijn dat specifiek bedoeld is voor de behandeling van migraine. Zo’n medicijn is een triptaan, dat dezelfde werking heeft als natuurlijk aangemaakte serotonine, waarvan je brein niet genoeg in voorraad heeft tijdens een migraineaanval. Deze triptanen zijn verkrijgbaar in de vorm van tabletten, injecties en neusspray.

Aan patiënten die meer dan vier keer per maand een migraineaanval hebben, kan een preventieve behandeling voorgeschreven worden. Deze medicijnen kunnen niet alle aanvallen voorkomen, de patiënten moeten er dus voor zorgen dat ze altijd een medicijn in de buurt hebben.

Dit bericht is gepost op 13 maart 2009 om 10:55 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Alles over de klaplong
Oorzaken van diarree