Oorzaken van diarree

Diarree, losse en waterige stoelgang,  komt meer dan drie keer per dag voor. Doorgaans gaat het vanzelf over, zonder bijkomende behandeling. Maar als de diarree blijft duren, kan dat wijzen op een onderliggende ziekte. Slachtoffers van diarree kunnen per dag meer dan een liter stoelgang verliezen.

Bacteriële infecties

Verschillende bacteriën,  die de patiënt kan binnenkrijgen via voedsel of water, kunnen diarree veroorzaken. Bacteriën die vaak de schuldige zijn, zijn campylobacter, salmonella, shigella en E. coli.

Virale infecties

Veel virussen kunnen leiden tot diarree, waaronder het rotavirus, het Norwalkvirus, het cytomegalovirus, het herpes simplex-virus en virale hepatitis.

Voedselintolerantie

Sommige mensen kunnen bepaalde voedselstoffen maar slecht verteren. Een voedselintolerantie die veel voorkomt is de lactose-intolerantie. Lactose is de suiker die in melk teruggevonden wordt.

Parasieten

Parasieten kunnen het lichaam betreden via voedsel of water en blijven vervolgens in het spijsverteringskanaal zitten. Parasieten die diarree veroorzaken, zijn onder meer Giardia lamblia, Entamoeba histolyca en Cryptosporidium.

Reactie op medicijnen

Antibiotica, bloeddrukmedicatie en antaciden die magnesium bevatten kunnen leiden tot diarree.

Darmziekten

Zoals chronische darmontsteking of coeliakie, waarbij de darmen niet goed werken.

Darmstoornissen

Zoals het prikkelbare darmsyndroom.

Dit bericht is gepost op 13 maart 2009 om 11:05 am uur en is geplaatst in maag en darmen.

Andere interessante artikels: Migraine, meer dan hoofdpijn
Hoe reizigersdiarree voorkomen