Alles over rubella (rodehond)

Rodehond of rubella is een besmettelijke ziekte die vooral voorkomt bij kinderen en veroorzaakt wordt door het rubellavirus. Voor volwassenen en zeker voor zwangere vrouwen kan de ziekte gevaarlijk zijn.

Besmetting

De besmetting met het virus vindt plaats via druppeltjes in de lucht, bijvoorbeeld als de besmette persoon moet hoesten of niezen. De incubatietijd bedraagt twee tot drie weken. Tijdens een zwangerschap kan de ziekte overgedragen worden van moeder op kind. Als een vrouw in de eerste drie maanden van haar zwangerschap besmet geraakt, loopt ze een groot risico op een miskraam of op een baby met aangeboren afwijkingen. Een patiënt is besmettelijk vanaf tien dagen voor tot zeven dagen na het verschijnen van de vlekjes.

Symptomen

Rubella begint meestal met een verkoudheid. Die symptomen duiken twee à drie weken na de besmetting voor de eerste keer op. De uitslag duikt eerst op in het gezicht, maar verspreidt zich daarna over de rest van het lichaam. Die uitslag bestaat uit rozerode vlekjes die niet jeuken en na enkele dagen al verdwijnen.

Bijverschijnselen van de ziekte kunnen bestaan uit koorts, gezwollen klieren, pijn in de gewrichten, zwellingen en conjunctivitis.

Behandeling

Bij kinderen is de ziekte doorgaans onschuldig. Je kunt het best behandelen als een  gewone verkoudheid. Koorts komt zelden voor. Geef het kind voldoende te drinken. Het kind mag zeker naar school gaan, maar vergeet de besmetting zeker niet te vermelden.

Vaccinatie

Omdat de ziekte gevaren inhoudt voor de zwangerschap, worden Nederlandse en Belgische kinderen ingeënt. Dit gecombineerd vaccin, dat ze voor de eerste keer toegediend krijgen rond de leeftijd van 15 maanden en een tweede keer rond de leeftijd van 12 jaar, beschermt ook tegen mazelen en bof. Zwangere vrouwen die niet gevaccineerd zijn maken best eens een afspraak bij hun arts.

Dit bericht is gepost op 16 maart 2009 om 12:25 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Hoe reizigersdiarree voorkomen
Wat is slokdarmkanker?