Alles over tandproblemen

Iedereen krijgt vroeg of laat wel eens te kampen met tandvleesproblemen. De grootste boosdoener is tandplak. Tandplak is een kleverige laag, die zich na iedere maaltijd op de tanden vasthecht en uit bacteriën (70%), suikers en glycoproteïnen uit het speeksel bestaat.

Tandvleesontsteking

Als je tandplak van 10 à 14 dagen oud zou onderzoeken, zul je zien dat er tientallen soorten bacteriën inzitten. Toxische stoffen in het tandplak kunnen tandvleesontsteking of gingivitis veroorzaken. Zo’n ontsteking leidt tot zwelling, roodheid en bloedingen van het tandvlees. Het tandvlees kan zich daardoor beginnen terugtrekken en de tandhalzen blootleggen, waardoor de tanden en de kiezen kunnen gaan loszitten. Als de tandvleesontsteking niet behandeld wordt, kan dat leiden tot afbraak van het parodontaal ligament, wat zou kunnen uitbreiden tot het kaakbot (parodontitis).

Tandsteen

Als er op het tandplak calciumfosfaten uit het speeksel neerslaan, kan dat leiden tot tandsteen. Dat is bedekt met tandplak en zal tandvleesontsteking veroorzaken. Tandsteen kun je niet verwijderen door je tanden te poetsen. Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat je gebit gezond blijft en zo tandplakvorming te vermijden.

Cariës (tandbederf) en tanderosie

De bacteriën in de tandplak vormen zuur uit suikers. Dat zuur tast het tandglazuur aan en ontkalkt de tanden. Daardoor ontstaan tandbederf of witte en bruine vlekjes, cariës. Hoe meer maaltijden je verbruikt op een dag, het galzuur kan zich pas herstellen van de zuuropneming als er enkele uren tussen de maaltijden zitten. Ons speeksel neutraliseert de zuurtegraad in de mond. Het is dus ook belangrijk goed te kauwen tijdens het eten.

Suikerrijk voedsel
vormt een groot risico voor tandplak, maar ook zure drank of voedsel (yoghurt, fruitsap, azijn, wijn, enz.) is riskant. Wacht nadat je iets zuurs hebt gegeten minstens een uur met het poetsen van je tanden.  In het geval van zure middelen spreken we van tanderosie. Dat vindt vooral plaats op schone oppervlakten, in tegenstelling tot cariës. Tanderosie treedt ook op bij mensen die vaak braken of veel last hebben van oprispingen.

Gevoelige tanden

Een ander gevolg van zich terugtrekkend tandvlees kunnen gevoelige tanden zijn. Bij gebruik van warme, koude, zoete of zure drank of eten of bij het inademen van koude lucht ervaart de patiënt pijn. Tandvlees kan zich terugtrekken ten gevolge van tandplak, het te hard poetsen van de tanden of te hard schurende tandpasta. De gevoelige delen van de tand (pulpa en dentine) worden normaal gezien volledig beschermd door het tandvlees, het wortelcement en het glazuur.

Als bacteriën en toxische stoffen door het tandglazuur, de dentine en de pulpa kunnen dringen, kan dat een hevige pijn veroorzaken. Als de ontsteking voorbij het wortelpunt geraakt, kan zich een abces vormen.

Tandverzorging

– Poets je tanden driemaal per dag met een zachte of medium tandenborstel, zeker geen harde. Vervang de tandenborstel om de 4 à 6 weken.
– Gebruik een zacht schurende tandpasta om beschadiging van het dentine te voorkomen. Gebruik niet te veel tandpasta. Er bestaat ook tandpasta voor overgevoelige tanden.
– Poets eerst de binnenkant van de tanden met kleine cirkelvormige bewegingen. Een elektrische tandenborstel is nog beter.
– Probeer dagelijks de ruimte tussen de tanden en het tandvlees te reinigen met flosdraad.
– Voor het slapengaan kan je je mond spoelen met een antibacterieel mondspoelmiddel.
– Het is aan te raden je tandplak tweemaal per jaar te laten verwijderen door de tandarts.
– Poets ook je tong. Bacteriën nestelen zich daar graag en gebruiken de etensresten die er blijven hangen als voedselbodem. Er bestaan ook speciale tongschrapers, die verkrijgbaar zijn bij de apotheek.

Dit bericht is gepost op 19 March 2009 om 1:15 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.