Meer weten over een arthroscopie?

Een arthroscopie is de medische term voor een kijkoperatie. Bij deze procedure wordt er via een snede in de huid met een arthroscoop, een buisje gemaakt van glasvezel, in het gewricht gekeken.

Doel van de kijkoperatie

Met een arthroscopie wilt men allerlei weefsel- en gewrichtsaandoeningen opsporen om zo eenvoudiger een diagnose te kunnen stellen.
Vroeger deed men een beroep op een arthroscopie om na te gaan of het nodig was een echte operatie uit te voeren. Maar tegenwoordig gebruikt men een arthroscopie ook tijdens de operatie om de aandoening te verhelpen.

Wanneer

Een arthroscopie wordt vaak aangeraden wanneer men kampt met artritis. Dat is een ontsteking in de gewrichten die pijn en bewegingsvermindering veroorzaakt. Een arthroscopie wordt gebruikt om de diagnose van de aandoening te stellen, maar ook om de aandoening effectief te behandelen. De randen van het beschadigde kraakbeen van het gewricht worden glad gemaakt, waardoor de patiënt minder pijn heeft.

Hoe gaat men te werk?

Eerst maakt men prikgaatjes om daarlangs te opereren. Die gaatjes worden gemaakt met een zogenaamde trocar, die bestaat uit een kijkbuis (arthroscoop) en een lichtbuis. Die bestaan uit glasvezel en zorgen ervoor dat alle onderdelen goed zichtbaar zijn. De kijkbuis wordt meestal aangesloten op een videocamera, zodat men de ingreep goed kan volgen. Om ruimte voor de werkinstrumenten te maken worden de lichaamsdelen vaak een beetje opgeblazen. De operatie vindt vervolgens plaats onder plaatselijke of volledige verdoving. Na de operatie sluit men de sneetjes met een of meerdere hechtingen.

Dit bericht is gepost op 19 maart 2009 om 2:15 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Overzicht van de aminozuren
Wat is artritis?