Oorzaken en behandeling van aften

Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mond. Ze komen meestal voor de eerste keer voor op kinderleeftijd of tijdens de puberteit en komen nadien dikwijls terug. Ongeveer 20% van de bevolking heeft wel eens last van aften.

Symptomen

Aften zijn ronde of ovalen blaasjes of zweertjes in de mond met een doorsnede van drie tot vier millimeter. Ze zien eruit als grijswitte plekjes met een rode, ontstoken rand. Ze komen voornamelijk voor op de onderzijde van de tong, het wangslijmvlies, de mondbodem en de binnenzijde van de lip. Soms komen ze ook voor in de keel.

We kunnen een onderscheid aken tussen de kleine (minor) en de grote (major) aften. Kleine aften komen het vaakst voor.  Die zweertjes zijn kleiner dan 1 cm., doen niet veel pijn en genezen na 1 à 2 weken spontaan zonder littekenvorming. Slecht 10% van de patiënten met aften heeft last van grote aften.  Die grote zweren kunnen erg pijnlijk zijn. ze zien er hetzelfde uit als kleine aften,maar hebben een doorsnede van meer dan 1 centimeter. Ze genezen pas na 10 à 30 dagen en laten een litteken achter. Ze kunnen pijn, koorts en opgezette lymfeklieren veroorzaken. Patiënten met grote aften krijgen dikwijls ook aften rond de geslachtsorganen of rond de anus.

Oorzaak

Aften kennen geen bepaalde oorzaak. Er zijn verschillende factoren die de aften kunnen uitlokken bij patiënten met aanleg ervoor:

- Beschadiging van het slijmvlies: ten gevolge van tanden poetsen, flossen, kauwgom kauwen, een slecht sluitend gebit, injecties en tandheelkundige behandelingen.
- Emotionele stress
- Hormonale factoren: aften kunnen bij vrouwen verdwijnen tijdens het gebruik van de pil of tijdens de zwangerschap
- Erfelijke factoren: aften komen dikwijls voor in dezelfde familie
- Virussen en bacteriën: geen bewijs voor
- Voedselovergevoeligheid

Grote aften daarentegen kunnen een symptoom zijn van een onderliggende ziekte, zoals ziekte van Behçet, darmziekten zoals coeliakie en bloedziekten door gebrek aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur. Ook aidspatiënten kunnen op zweertjes die op aften lijken in de mond krijgen.

Behandeling

Als er een uitlokkende factor in het spel is, dan moet die eerst aangepakt worden. Als een ziekte de onderliggende factor is, zal die behandeld worden. Maar bij het merendeel van de patiënten blijft de oorzaak van de ziekte onbekend. Er bestaan medicijnen die op de aften kunnen aangebracht kunnen worden, waaronder lidocainehydrochlorideslijm of corticosteroïden. Bij hardnekkige aften wordt soms een beroep gedaan op tabletten als prednison.  Er is echter geen geneesmiddel met een gegarandeerde werking. Spoel je mond regelmatig met een spoelmiddel op basis van chloor. Tegen de pijn kun je een pijnstiller als paracetamol nemen.

Dit bericht is gepost op 19 maart 2009 om 12:31 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: 10 manieren om je metabolisme goed te laten werken
Wat is een allergie?