Lumbago, pijn in de onderrug

Een lumbago, ook wel eens lendenverschot of spit genoemd, uit zich in de vorm van milde tot zware rugpijn, een gevoel van ongemak in de lagere rug of pijnlijke spiercontracties in de onderrug. die pijn kan acuut of chronisch zijn. Een lumbago belemmert zowel de houding als de beweging aanzienlijk.

Plaats

De patiënt klaagt over hevige, plots opkomende pijn in de onderrug. Hij ervaart vooral pijn bij het buigen, zitten en liggen. Het is vaak niet duidelijk waar de pijn precies vandaan komt. Bij het stappen of rechtstaan zijn de klachten vaak minder.

Acuut of chronisch

Lage rugpijn komt vaak voor, maar de klachten verdwijnen meestal na een aantal dagen. Na een week zijn de klachten bij de helft van de mensen met een lumbago al verdwenen. Maar de kans dat de lumbago terugkeert is vrij groot. Acute lumbago kan soms overgaan in chronische lumbago.

Oorzaken

De oorzaken kunnen van diverse aard zijn. In praktijk is het vaak onmogelijk de exacte oorzaak van de rugpijn te bepalen.  De rugpijn kan te wijten zijn aan een verkeerde houding, maar vaak spelen ook psychosociale factoren een rol, zoals stress, overwerk, depressie en angst. Bij oudere mensen is osteoartrose (ontkalking) vaak een van de belangrijkste oorzaken. Lumbago komt vaak voor bij jonge mensen die een zware job hebben die veel fysieke inspanning vereist.

Behandeling

Een lumbago geneest dikwijls in enkele dagen of weken tijd. De behandeling ervan is afhankelijk van de ernst van de ziekte.
De arts zal je aanraden 1 à 2 dagen rust te nemen. Om de pijn te verzachten kun je een pijnstiller als aspirine of paracetamol nemen. De arts kan ook ene infiltratie toedienen met een lokaal anaestheticum (lidocaïne) en een cortisonderivaat. Bij zwaardere gevallen wordt ook kinesitherapie aangeraden.

Dit bericht is gepost op 26 May 2009 om 2:47 pm uur en is geplaatst in spieren en gewrichten.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.