Een lintworm herkennen en behandelen

Een lintworm is een parasiet uit de groep van de platwormen. Een lintworm is lintvormig en kan vele meters lang worden. De kop van de lintworm verankert zich in het slijmvlies van het maagdarmkanaal, de rest van de worm bestaat uit wel 2000 geledingen. Die worden groter naargelang ze verder van de kop verwijderd zijn.

De laatste geledingen worden gevuld met rijpe eieren en verlaten samen met de ontlasting het lichaam. Ze zien eruit als kleine stukjes lint, vandaar de naam lintworm. Bij de mens zijn de  runder- en de varkenslintworm de meest voorkomende soort, hoewel die laatste in onze contreien zeldzaam geworden is.

Runderlintworm

Tijdens het grazen worden die lintwormeieren door het vee opgenomen. Zij komen vervolgens uit in de maag. De larve die dan vrijkomt migreert door de darmwand heen en vestigt zich in het spierweefsel van de koe. Als de koe geslacht en opgegeten wordt zonder het vlees voldoende te koken, krijgt de mens levende lintwormlarven binnen. Die ontwikkelen zich tot de bekende lintworm en zetten de cyclus voort.

Klachten

Iemand met een lintworm merkt daar normaal gezien niet zoveel van. Hij heeft hoogstens last van wat vage buikklachten. Hij zal zeker niet veel vermageren. De lintworm wordt meestal pas ontdekt wanneer hij volgroeid is en de witte geledingen begint af te scheiden.

Behandeling en preventie

– Probeer geen rauw of niet goed doorbakken vlees te eten.
– Verhit het vlees goed of vries het minstens 10 dagen in op -10°C.
– Kijk uit met vlees in de derde wereld.

De infectie kan worden voorkomen door vlees genoeg te verhitten (boven 56°C) of gedurende minstens 10 dagen op -10°C in te vriezen, of 24 uur op – 24°C.
Riolering zorgt dat ontlasting (stoelgang) van lintwormdragers niet meer op plaatsen terechtkomt waar vee de eieren kan opeten.

Medicatie

Er bestaan verschillende medicijnen tegen lintwormen. Yomesan is een van de bekendste. Om de eitjes af te scheiden, wordt dit meestal gecombineerd met laxeermiddelen.

Dit bericht is gepost op 10 June 2009 om 8:39 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.