Last van oorpijn?

Oorpijn duidt in de meeste gevallen op een ontsteking van het uitwendige oor of een middenoorontsteking. De klachten kunnen bestaan uit pijn, gehoorverlies, jeuk en oorsuizen. Bijverschijnselen die vaak optreden zijn hoge koorts, braken, afscheiding van pus en diarree.

Het uitwendige oor is het oorgedeelte voor het trommelvlies. Een uitwendige oorontsteking ontstaat doorgaans door de aanwezigheid van vocht waarin bacteriën en schimmels zich hebben ontwikkeld. Vaak is er ook sprake van eczeem of kunnen door te veel aan het oor te prutsen of het te vaak te reinigen irritaties optreden, met pijn en jeuk tot gevolg.

Oorzaken

Een uitwendige oorontsteking, met andere woorden een ontsteking van het oorgedeelte voor het trommelvlies, is meestal het gevolg van de aanwezigheid van vocht, waarin zich bacteriën of schimmels hebben ontwikkeld. Verder kan er ook eczeem aanwezig zijn. Door in het oor te peuteren of door het veel te reinigen kan het geïrriteerd geraken, wat leidt tot jeuk en pijn.

In de meeste gevallen is er sprake van een uitwendige oorontsteking, maar oorpijn kan ook het gevolg zijn van een ontsteking van het middenoor. Dat is het gedeelte van het oor dat zich achter het trommelvlies bevindt. Een middenoorontsteking kan op iedere leeftijd optreden, maar de risicogroep zijn kinderen met een leeftijd van een tot zes jaar oud. Een middenoorontsteking is vaak het gevolg van onvoldoende verluchting of een slechte afvoer via de buis van Eustachius. Deze buis vormt de verbinding tussen het middenoor en de neusholte. Door de ophoping van slijm en etter kan er druk ontstaan op het trommelvlies. Dit soort oorontsteking kan zich na verloop van tijd ontwikkelen tot een chronische ontsteking van het middenoor ontstaan, een loopoor. Dit kenmerkt zich door een afscheiding van pus.

Ten slotte kunnen ook een puistje in de uitwendige gehoorgang, pijn aan de kaak of aan de achterste kiezen en ontstoken amandelen als oorpijn worden ervaren.

Oren schoonmaken

Het uitwendige oor produceert oorsmeer en dat oorsmeer komt naar buiten. Dat natuurlijk proces mag niet beïnvloed worden. Achter propjes oorsmeer die zo kunnen ontstaan kunnen water en andere dingen blijven zitten, wat uiteindelijk een infectie kan veroorzaken. Je dokter kan het oor inspuiten en zo het propje verwijderen.
Als je je oor wast, beperk je je best tot de oorschelp. Gebruik daarvoor enkel water, want zeepresten in je oor kunnen leiden tot de vorming van propjes oorsmeer.

Dont’s

Gebruik geen voorwerpen (wattenstaafjes) om in je oor te gaan. Dat kan beschadiging van het trommelvlies en op die manier een ontsteking van het middenoor veroorzaken.
Als je propjes oorsmeer zachter wilt maken, kan dat met behulp van sla- of amandelolie. Doe dit niet wanneer je vermoedt dat je trommelvlies beschadigd is. De olie zou anders wel eens kunnen binnendringen tot het middenoor.

Let erop dat er geen water in je oor komt als je doucht of een bad neemt. Dat kan het oor irriteren en achter het trommelvlies terechtkomen.  Ga om dezelfde reden ook niet zwemmen. Het chloor in het water kan je trommelvlies prikkelen. In het warme water in subtropische zwembaden kunnen bacteriën ook goed gedijen. Sluit de oren van je kind preventief af met rubberen oordopjes. Doe geen watjes in je oor. Die laten namelijk pluisjes achter, wat kan leiden tot infecties.

Behandeling

De eerste drie dagen kan oorpijn behandeld worden met een neusspray en paracetamol. Neusspray kan vaak een oplossing bieden omdat het middenoor via de buis van Eustachius verbonden is met de neus. Als dat buisje dicht zit ontstaat er druk in het middenoor,  wat pijn veroorzaakt.

Als de oorpijn na drie dagen nog niet verdwenen is, raadpleeg dan een huisarts. Kinderen van minder dan twee jaar oud moeten meteen een huisarts zien. Als je ook koorts, eczeem of hebt, ga je best ook meteen naar de huisarts. Ook als je al meer dan 14 dagen last hebt van een loopoor is het tijd om de huisarts te raadplegen. Probeer nooit zelf je oor in te spuiten.

Heb je last van regelmatig terugkerende oorklachten? Zoek dan zeker professionele hulp. Het niet behandelen van oorontstekingen kan leiden tot ernstige aandoeningen. Zo kan een niet behandelde middenoorontsteking een uiterst gevaarlijke hersenvliesontsteking veroorzaken.

Dit bericht is gepost op 11 juni 2009 om 1:44 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Waarom is een nierdialyse nodig?
Oorsuizen, lastig geluid in de oren