Middenoorontsteking, vervelende oorontsteking bij kinderen

Middenoorontsteking  of otis media is een ontsteking van het middenoor, de de ruimte achter het trommelvlies. Deze vorm van oorontsteking komt voornamelijk voor bij kinderen van één tot zes jaar oud.

Oorzaak

Middenoorontsteking komt veel voor bij kinderen die net een verkoudheid, een infectie van de neusamandelen of een infectieziekte als roodvonk of mazelen gehad hebben. Virussen en bacteriën uit de keel komen via de buis van Eustachius in het middenoor terecht. Daardoor stijgt de druk in het middenoor en gaat het trommelvlies bol staan, waardoor de druk in het middenoor stijgt.

Kinderen snuiten hun neus vaak met twee neusgaten open, waardoor de bacteriën gemakkelijker bij de buis van Eustachius geraken, die bij kinderen korter is. Zo bereiken de bacteriën vlot het middenoor.

Symptomen

Het zal niet altijd duidelijk zijn dat je kind een middenoorontsteking heeft. Sommige kinderen met middenoorontsteking hebben geen koorts en zien er eigenlijk helemaal niet ziek uit. Anderen krijgen dan weer wel koorts of vertonen ziektesymptomen als braken, diarree, gebrek aan eetlust, etc.
Andere symptomen die vaak optreden bij een middenoorontsteking zijn gehoorverlies en doofheid, die veroorzaakt worden door de etter die zich achter het trommelvlies bevindt en oorsuizingen.

Behandeling

Als er nog geen etter achter het trommelvlies zit, is het al voldoende om neusdruppels- of spray te gebruiken of te stomen, zodat de buis van Eustachius weer opengaat. Een middenoorontsteking geneest in dit geval vanzelf.

Als er wel al etter achter het trommelvlies bevindt, kan de arts het trommelvlies openprikken, waardoor de etter kan aflopen. Deze behandeling gaat gepaard met de toediening van antibiotica. Ook als het kind zwaar ziek wordt,  krijgt het antibiotica voorgeschreven.

Als een baby of peuter met middenoorontsteking koorts heeft, diarree heeft of moet braken, bestaat er een kans op uitdroging. Geef je kind dus zeker voldoende te drinken. Het is niet nodig je kind binnen te houden als het een middenoorontsteking heeft. Zwemmen is ook toegestaan, maar best niet met het hoofd onder water. Ook douchen kan geen kwaad.

Een kind met een middenoorontsteking zal minder goed horen. Houd daar rekening mee. Om de pijn te bestrijden, kan je best kiezen voor een pijnstiller als paracetamol.

Dit bericht is gepost op 11 juni 2009 om 12:26 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Hoe werkt melatonine?
Het Montignacdieet, doeltreffend gewicht verliezen