Waarom is een nierdialyse nodig?

Wanneer de nieren niet meer naar behoren functioneren, wordt er vaak gekozen voor een nierdialyse. Dat gebeurt vooral bij patiënten die aandoeningen hebben als cystenieren, schrompelnieren, nierstenen die te lang in het lichaam zitten en verminderde nierfunctie. De oplossing hiervoor is een nierdialyse die tijdelijk de functie van de nieren kan overnemen.

Waarom een nierdialyse?

Nierproblemen zijn steeds makkelijker op te lossen. Maar als de nierproblemen zo ver vorderen dat ze niet meer op te vangen zijn met een speciaal dieet of medicijn, wordt een nierdialyse noodzakelijk. Bij zware nierinsufficiëntie kan de patiënt namelijk zo vergiftigd worden dat hij overlijdt.

Nierschade kan vaak ook tijdelijk zijn ten gevolge van een niersteen of -ziekte. Dan is dialyse in sommige gevallen gewenst om een beter herstel te bespoedigen. De dialyse is dan maar nodig tijdens het kortstondige acute nierfalen. In andere gevallen kan het nierfalen chronisch zijn en moet de dialyse regelmatig uitgevoerd worden. Bij de zware gevallen

Bij een nierdialyse wordt de patiënt aangesloten op een machine die, je nieren vervangt al zuiveraar van het bloed. Een nierdialyse vindt doorgaans plaats in  een ziekenhuis, maar er zijn steeds meer machines op de markt voor thuisgebruik.

Welke schadelijke stoffen worden uit het bloed verwijderd?

Uit het bloed worden zouten en excessieve vochten gehaald, maar ook stoffen als natrium en chloride, andere geraakt de balans verstoord. De nieren controleren normaal gezien ook de bloeddruk. Ook die functie neemt de dialyse dus over.

Dit bericht is gepost op 11 juni 2009 om 1:30 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Het Montignacdieet, doeltreffend gewicht verliezen
Last van oorpijn?