Oorsuizen, lastig geluid in de oren

Oorsuizen slaat op alle lichamelijke klachten waarbij de patiënt een fluit-, sis-, zoem- of ander geluid in een of beide oren hoort, zonder dat er daadwerkelijk een geluid is.

Die geluiden wisselen in sterkte en worden soms onafgebroken, soms met tussenpozen waargenomen. Tinnitus is doorgaans permanent en ongeneesbaar.

Mannen hebben vaker last van oorsuizen dan vrouwen. Hoe hoger de leeftijd, hoe hoger het risico op tinnitus is.

Oorzaken

Oorsuizen kan verschillende oorzaken hebben.  Het kan het gevolg zijn van plotse geluidsoverlast, een ernstige aandoening, verhoogde spierspanning, psychische aandoeningen, enz. Hier vind je een lijstje met mogelijke oorzaken:

Te harde geluiden, oververmoeidheid,  stress, hoofd- of nektrauma, hersenletsel, Alzheimer, hoge bloeddruk, atherosclerose, enz.

Behandeling

Sommige vormen van oorsuizen kunnen behandeld worden, andere zijn blijvend en ongeneesbaar. Als de tinnitus het gevolg is van een specifieke ziekte of aandoening, moet de oorzaak van die aandoening eerst aangepakt worden. Oorsuizen kan leiden tot allerlei aandoeningen, waaronder concentratiestoornissen, slaapproblemen en depressies. Patiënten krijgen daarom vaak antidepressiva of slaapmiddelen voorgeschreven.

Er zijn ook apparaatjes op de markt die kunnen helpen om het suizen te maskeren, de zogenaamde masking devices. Een beetje muziek opzetten kan ook helpen het oorsuizen te maskeren.

Patiënten die lijden aan permanent oorsuizen, zullen ermee moeten leren leven. Als je last hebt van tinnitus, zoek dan professionele hulp en documenteer je goed. Therapie kan voor veel patiënten een uitweg bieden.

Dit bericht is gepost op 18 juni 2009 om 11:18 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Last van oorpijn?
Alles over osteoporose