Syfilis, wat is het juist?

Syfilis of lues is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die veroorzaakt wordt door een bacterie, Treponema pallidum. De bacterie kan zich in de schede, de penis, de anus of soms zelfs de mond nestelen.

Besmetting

Syfilis wordt overgebracht door seksueel contact, maar ook via bloed en tijdens de zwangerschap van moeder op kind.

Ontwikkeling van de ziekte

Syfilis ontwikkelt zich in verschillende fasen. De eerste fase is primaire syfilis. Ze wordt gekenmerkt door de ontwikkeling van een zweer (ulcus) op de plaats van de infectie. Dat kan de penis, de vagina, de mond en de anus zijn. Deze fase begint na gemiddelde drie weken, maar de incubatietijd kan variëren van 10 tot 90 dagen.

Na drie tot zes weken krijgen 60 tot 90% van de onbehandelde patiënten verschijnselen van secundaire syfilis. Over de hele huid kan uitslag ontstaan. Dit gaat gepaard met een verlies van eetlust, misselijkheid, slapeloosheid, hoofdpijn, koorts, spier- en gewrichtspijn.

Nadat de secundaire syfilis spontaan geneest ondervindt de patiënt lange tijd geen last van secundaire syfilis. Na een periode van twee tot zelfs dertig jaar treedt de derde fase pas in. De ziekte kan dan leiden tot een blijvende aantasting van de hersenen, het ruggenmerg, hart en zenuwstelsel. De opgelopen schade is dan onomkeerbaar, maar een behandeling kan de progressie van de ziekte wel een halt toeroepen. Zonder behandeling is syfilis uiteindelijk dodelijk.

Zwangerschap

Syfilis kan tijdens de zwangerschap leiden tot een spontane abortus. Ook het vroegtijdig breken van de vliezen, sterfte tijdens de geboorte. Congenitale syfilis kan leiden tot huidafwijkingen, botontsteking, lever- of miltvergroting, longontsteking, chronische neusverkoudheid en hersenvliesontsteking. Het kind kan blijvende littekens hebben, vatbaar zijn voor allerhande infecties, verstandelijk gehandicapt zijn of groeiachterstand hebben.

Behandeling

Syfilis kan worden opgespoord met behulp van een bloedtest. De aandoening is vrij eenvoudig te behandelen met behulp van antibiotica. Het is wel belangrijk dat de ziekte op tijd herkend en behandeld wordt. Als je er binnen de negen weken bij bent, is syfilis heel goed te genezen.

Dit bericht is gepost op 18 June 2009 om 1:22 pm uur en is geplaatst in seksualiteit.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.