Toxoplasmose, de kattenziekte

Toxoplasmose, dat ook wel de ‘kattenziekte’ genoemd wordt, wordt veroorzaakt door de parasiet Toxoplasmo gondii. De kat is de gastheer van deze parasiet.

Besmetting

De parasiet kan zich verspreiden via katten, en meer bepaald via hun uitwerpselen. Een kat met toxoplasmose kan wel miljoenen toxoplasmacysten verspreiden. De toxoplasmoseparasiet komt ook voor in varkens- en schapenvlees.

Die cysten komen in de grond terecht, waar ze voor lange tijd overleven. Mensen kunnen dan besmet geraken als ze tuinieren of ongewassen, rauwe groenten eten.
Wie besmet is met toxoplasmose merkt het doorgaans niet. Een besmet persoon voelt zich lusteloos, een beetje moe en heeft opgezwollen klieren. Als een zwangere vrouw een besmetting oploopt, kan dat leiden tot zware afwijkingen bij de baby.

Bij mensen met een sterk verzwakt immuunsysteem, zoals bijvoorbeeld aidspatiënten, kunnen oude besmettingen altijd terug heropflakkeren.

Een besmetting van mens op mens komt niet voor. Ook een rechtstreekse besmetting van dier op mens is heel onwaarschijnlijk.

Na de besmetting bevat je lichaam antilichaampjes en kan je niet nog eens besmet geraken. Bij een zwangere vrouw zal de dokter altijd een serumtest doen om te controleren of ze al eens besmet geweest is.

Opletten bij zwangerschap

Toxoplasmose is doorgaans een onschuldige infectie, behalve wanneer ze optreedt tijdens de zwangerschap. De parasiet kan dan doordringen tot bij de foetus en zo heel wat schade aanrichten. Een besmetting kan dan uitmonden in mentale achterstand, oogafwijkingen, een waterhoofd of ee te klein hoofd. Toxoplasmose tijdens de zwangerschap kan ook leiden tot een miskraam, al komt dat maar heel zelden voor. Goed opletten als je zwanger bent en nog geen toxoplasmose gehad hebt is dus de boodschap.

Voorzorgsmaatregelen tijdens de zwangerschap

Als je een kat hebt als huisdier, hoef je die nog niet meteen uit huis te doen. Katten krijgen ook maar een keer in hun leven toxoplasmose. Ze scheiden dan gedurende enkele weken toxoplasmacysten af. Maar omdat je nooit zeker kan zijn, kan je in deze periode beter niet in aanraking komen met de uitwerpselen van de kat. Laat iemand anders de kattenbak schoonmaken.

Was rauwe groenten altijd op voorhand. Was daarna ook je handen, want de cysten kunnen eraan blijven kleven. Was je handen goed voor en nadat je bezig bent met rauw vlees. Verschoon de keukenhanddoek regelmatig en gebruik schoon materiaal in de keuken.

Het is aan te raden handschoenen te dragen als je gaat tuinieren.

Eet geen rauw vlees, probeer het vlees altijd goed te doorbakken.

Dit bericht is gepost op 23 June 2009 om 8:46 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.