De voordelen van borstvoeding

Geen enkele wetenschapper betwist het; borstvoeding is en blijft nog steeds de beste manier om zuigelingen de ideale voeding te geven, conform hun noden. Ondanks dat de kwaliteit van flesvoeding de laatste jaren enorm geëvolueerd is, biedt borstvoeding toch enkele voordelen waarover flesvoeding niet beschikt.

De keuze tussen borstvoeding of flesvoeding maak je best al tijdens je zwangerschap, in samenspraak met je partner. Om je te keuze iets te vergemakkelijken, beschrijven wij de voordelen van moedermelk voor zowel moeder als kind.

Voordelen voor de baby

– Borstvoeding beschermt de baby tegen allerhande infecties: darminfecties, diarree, middenoorinfecties, hersenvliesontsteking, urineweginfecties,…
– Het geven van borstvoeding zou de kans op diabetes en wiegendood verminderen.
– De melk is op ieder moment perfect afgesteld op de behoeften van de zuigeling.
– Moedermelk heeft een aangepaste vet-en eiwitsamenstelling waardoor het gemakkelijk verteerbaar is.
– Borstvoeding speelt een rol bij de ontwikkeling van de tong-en kaakspieren.
– Moedermelk is steriel, aangezien er geen bereiding nodig is. Dit zorgt ervoor dat er geen kans op besmetting is door externe factoren.
– Het geven van borstvoeding zorgt voor een innige band tussen moeder en kind.

Voordelen voor de moeder

–    Dankzij het geven van borstvoeding is er een verminderde kans op het ontwikkelen van borstkanker en eierstokkanker.
–    Ook de kans op het krijgen van osteoporose wordt gereduceerd dankzij het geven van moedermelk.
–    De baarmoeder herstelt sneller na de bevalling en je bent beter beschermd tegen postnatale (na de zwangerschap) bloedingen.
–    Je bereikt sneller terug je oorspronkelijke gewicht, aangezien je meer energie verbruikt en zo je vetreserves opgebruikt.
–    Moedermelk is gratis, steeds op temperatuur en tijdsparend.
–    Het geven van borstvoeding zorgt voor een innige band tussen moeder en kind.

In sommige gevallen is het niet aangewezen om te kiezen voor moedermelk. Dit is het geval wanneer de moeder besmet is met hepatitis B, wanneer de moeder bepaalde medicatie moet innemen die schadelijk kan zijn voor het kind, bij een lactose-intolerantie van het kind, bij ziekte van de moeder,…

In dat geval is flesvoeding een goed alternatief. Weeg grondig de voor-en nadelen van de verschillende soorten flesvoeding af. Respecteer ook steeds nauwgezet de instructies van de voorbereidingswijze, aangezien dit een grote rol speelt bij de groei en ontwikkeling van de baby.

Dit bericht is gepost op 1 July 2010 om 1:45 pm uur en is geplaatst in zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.