Wat is een whiplash?

Een van de meest voorkomende letsels bij auto-ongevallen is het whiplash-syndroom, waarbij er pijn en stijfheid van de nek optreedt na een plotselinge beweging, waarbij de nek uit zijn normale positie komt.

Toch zijn het niet enkel verkeersongevallen die een whiplash kunnen veroorzaken. Soms kan het ook optreden na een val, een sportblessure of wanneer je ruw door elkaar geschud wordt.

Hoe ontstaat een whiplash?

Zoals al eerder vermeld, ontstaat een whiplash vaak na een verkeersongeval, met name bij een aanrijding langs achter. Door de klap, wordt de nek plots overstrekt naar achteren en vervolgens overdreven naar voren gebogen.  Deze plotselinge beweging beschadigt de zenuwen in de nek en kan de gewrichtsbanden en spieren van de nek scheuren.

Symptomen

De symptomen van een whiplash hoeven niet onmiddellijk na de klap op te treden. Het is goed mogelijk dat je pas ongemakken voelt een dag na het ongeluk.

De symptomen van een whiplash kunnen bestaan uit:

– Een stijf gevoel in de nek
– Duizeligheid
– Hoofdpijn

In ergere gevallen kan daar ook nog pijn in de nek en armen, een tintelend gevoel in de handen, armen, borstkas of benen en onvermogen tot het bewegen van het hoofd, bijkomen.

Diagnose

Naast een klinisch onderzoek, zullen een hele resem radiologische onderzoeken de diagnose van een whiplash al dan niet bevestigen. Zo zal er een gewone RX-foto van de cervicale wervelzuil gemaakt worden om te controleren of er geen wervels gebroken zijn. Door middel van een CT-scan en een NMR-scan kan men eventuele spierscheuren, scheuren van de gewrichtsbanden of letsels aan de tussenwervelschijven waarnemen.

Behandeling

Helaas bestaat er nog steeds onduidelijkheid over de behandeling van een whiplash. Zo zegt de ene professor dat absolute rust is aangewezen, terwijl een andere professor veel beweging benadrukt.

Toch zijn er enkele behandelingsmethoden die de genezing van een whiplash kunnen bevorderen:

– Leg ijs op de nek gedurende een 15 minuten en dit 2 à 3 keer per dag.
– Gebruik pijnstillende medicatie zoals Aspirine of Ibuprofen  om de pijnklachten te verminderen.
– In samenspraak met de dokter kan je opteren voor een halskraag. Belangrijk hierbij is dat deze goed aangelegd wordt en dat de kraag niet langer dan 3 dagen gedragen wordt.
Kinesitherapie is aangewezen om de stijfheid van de nek te behandelen en de beweeglijkheid van de nek te herwinnen.

Prognose

De prognose van een whiplash hangt uiteraard af van diverse factoren zoals de ernst van het letsel, de kracht van de botsing, de stand van het hoofd op dat moment,…

Toch kan men algemeen zeggen dat in de meeste gevallen de klachten na een drietal maanden verdwenen zijn. In het geval van een ernstige whiplash moet je toch rekenen op een halfjaar tot een jaar vooraleer je volledig klachtenvrij bent.

Een whiplash vermijden tijdens een val of een sportblessure is bijna onmogelijk. Wel kan je tijdens het autorijden zorgen voor een goed afgestelde hoofdsteun en altijd je gordel dragen om een whiplash te vermijden in geval van een verkeersongeluk.

Dit bericht is gepost op 1 July 2010 om 1:38 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.