Help, examens!

Examens zijn een stresserende bezigheid. Maar hoe houd je de stress binnen de perken? Hieronder vind je enkele handige tips & tricks om de strijd met examenstress aan te gaan.

Voor de examenperiode

1. Wanneer je problemen hebt met studeren, blijf je er best niet mee zitten. Studieproblemen zijn niets om je voor te schamen. Verwittig dus beter vroeg dan laat de leraar, docent of studentenbegeleider. Zo is er genoeg tijd om je probleem te bekijken en er een gepaste oplossing voor te vinden.

2. Het is een cliché, maar een goede planning doet wonderen. Wanneer je regelmatig studeert tijdens het jaar, verlicht je de werklast tijdens de examens aanzienlijk. Niet alleen ben je beter voorbereid, maar je zal ook meer op je gemak zijn en minder examenstress hebben.

3. Leer relaxatietechnieken om jezelf te kalmeren bij stress of een paniekaanval, zodat je niet blokkeert tijdens het examen. Voor alle relaxatiemethodes geldt één gouden voorwaarde: ze zijn pas effectief wanneer je ze een lange tijd op voorhand inoefent en regelmatig onderhoudt… Pas dan kan je ze oproepen wanneer je er nood aan hebt en daadwerkelijk kalmeren!

4. Ten slotte is een gezonde dosis realisme bij het stellen van je doelen een must. Het heeft geen zin om je te fixeren op die grootste onderscheiding als je daardoor jezelf en je lichaam onder enorme stress zet. Te hoge verwachtingen creëren een te hoge druk, die kan leiden tot stress en paniek. Het is niet verkeerd de lat wat hoger te leggen, maar het moet haalbaar blijven.

Tijdens de examenperiode

1. Legale en minder legale pepmiddeltjes kan je beter mijden, omdat ze op lange termijn vaak schadelijk voor je lichaam zijn. Hetzelfde geldt voor cafeïne: een overmatige cafeïneconsumptie kan leiden tot hartkloppingen en paniekaanvallen.

2. Eet genoeg, ook wanneer de stress je hongergevoel ondermijnt, want je kan de energie goed gebruiken. Probeer ook genoeg te slapen en zo weinig mogelijk alcohol te drinken. Alcohol verstoort de diepe slaap die je nodig hebt om jezelf op te laden.

3. Zorg ervoor dat je niet enkel vertrouwd raakt met de leerstof, maar ook met de manier van ondervragen. Dit kan je oefenen met voorbeeldvragen en proefexamens. Wanneer je weet wat je kan verwachten en je de manier van testen kent, vermijd je onaangename verrassingen en de paniek of black-out die daarmee gepaard kan gaan.

Tot slot moet je onthouden dat punten en resultaten niet kunnen meten wat je waard bent als persoon. Er bestaan ook geen testen om creativiteit en intelligentie te bepalen. Een slechte test is niet het einde van de wereld, maar wanneer studieproblemen en examenstress je resultaten en je normale manier van functioneren negatief beïnvloeden, kan je best contact opnemen met een psycholoog.

Dit bericht is gepost op 6 July 2010 om 8:59 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.