Wat is coeliakie?

«Glutenvrij», lees je soms op de verpakking van voedingswaren…maar wat betekent dat precies en waarom mogen sommige mensen die dingen niet eten? Mensen die geen gluten verdragen, lijden aan een ziekte genaamd coeliakie. Hier lees je meer over de symptomen, de diagnose en de behandeling van deze aandoening.

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een darmaandoening waarbij het darmslijmvlies negatief reageert op een bepaalde proteïne, namelijk gluten. Deze voedingsstof komt onder andere voor in granen zoals tarwe, rogge, gerst en haver. Als reactie tegen de gluten vormt het lichaam antistoffen, die de darmvlokken aantasten. De darmvlokken (of villi) zijn uitstulpingen in de darmwand die verantwoordelijk zijn voor het absorberen van voedingsstoffen. Bij coeliakie sterven de darmvlokken af of verplatten ze, waardoor er geen absorptie meer kan plaatsvinden.

Het gaat hier om een auto-immuunziekte, waarbij je afweersysteem in de war is en overgevoelig reageert op een stof die het ten onrechte als een bedreiging beschouwt.

Wat zijn de symptomen van coeliakie?

Vroeger dacht men dat coeliakie zich hoofdzakelijk uitte in ondergewicht en maag –en darmproblemen, maar meer recente ontwikkelingen in de geneeskunde tonen aan dat de symptomen veel gevarieerder zijn. Diarree, constipatie en buikpijn blijven wel belangrijke symptomen voor het vaststellen van de ziekte. Verder kan niet enkel ondergewicht, maar ook overgewicht duiden op coeliakie.

Andere mogelijke symptomen zijn bloedarmoede en onvruchtbaarheid. Ook lactose-intolerantie kan een aanwijzing zijn, net zoals irritaties van de huid, uitslag en blaren. Een vitaminetekort, ondanks het feit dat je veel vitaminerijke voeding eet, kan er op wijzen dat er een probleem is met je darmvlokken. Ten slotte signaleren we nog mentale symptomen zoals depressie of een voortdurend gevoel van vermoeidheid, ondanks voldoende rust.

Hoe kan men vaststellen of je aan coeliakie lijdt?

Je arts zal in eerste instantie een bloedtest uitvoeren, om te kijken of er in je bloed sporen zijn van antilichamen die negatief reageren op gluten. Het is natuurlijk belangrijk om voor zo’n test genoeg glutenrijk voedsel te eten, zodat men kan vaststellen of er in het bloed negatieve reacties plaatsvinden. Algemeen geldt dat hoe meer gluten je eet voor een bloedtest, hoe betrouwbaarder de resultaten zullen zijn.

Andere testen die men kan uitvoeren, zijn bijvoorbeeld een biopsie, waarbij men een stukje weefsel uit de darmwand onderzoekt, en een stoelgangtest.

Hoe wordt coeliakie behandeld?

Er is geen specifieke medicatie die coeliakie bestrijdt, een glutenvrij dieet is de enige oplossing… Dit betekent niet dat je alle granen moet mijden: rijst en maïs zijn bijvoorbeeld niet schadelijk. Een glutenvrij dieet omvat verder verse groenten en fruit, vlees, zuivel, noten, zaden en aardappelen. Zo’n dieet is dus geen drastische ingreep in je bestaan, maar eerder een lichte aanpassing van je voedingsgewoonten.

Dit bericht is gepost op 6 July 2010 om 8:50 am uur en is geplaatst in maag en darmen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.