Oorzaken van nekpijn

Nekpijn is een vaak voorkomend en zeer storend ongemak. Pas wanneer je last hebt van nekpijn, besef je hoe belangrijk dit lichaamsdeel wel is: plots kan je je hoofd niet meer draaien of naar boven en onder kijken. Nekpijn uit zich voornamelijk in pijnscheuten in de nekstreek. Om het ongemak gepast te behandelen, is het belangrijk te weten wat nu precies aan de basis ligt van die nekpijn. Hieronder bespreken we de voornaamste oorzaken van nekpijn en de specifieke symptomen die ermee gepaard gaan.

Verwonding en blessures

Veel mensen lopen nekpijn op tijdens het sporten. Het gaat dan meestal om een verrekte nekspier. Verwondingen aan het ruggenmerg kunnen ook nekpijn veroorzaken. Een gekend en vaak voorkomend nekletsel is whiplash. Dit betekent dat je nek in een bruuske beweging naar achter en naar voor geschud wordt, zoals bij een auto-ongeval. Dit leidt tot een ontsteking die zich uit in aanhoudende pijn, zwakheid en beperkt functioneren van nekspieren –en wervels.

Houding

Ook mensen die niet aan sport doen of zich niet verwonden, krijgen last van nekpijn. Bij hen is dit vaak te wijten aan een verkeerde houding. Wanneer je je nek gedurende een lange tijd in een abnormale houding houdt, zullen je nekspieren ook verrekken. Dit gebeurt geregeld bij het slapen (op een hard kussen), lezen in bed en het zitten voor een computer. Ook het dragen van een schoudertas kan hetzelfde effect hebben. Deze vorm van nekpijn uit zich in pijn in arm- en nekspieren.

Problemen in het ruggenmerg

Soms wordt nekpijn veroorzaakt door een geknelde zenuw als gevolg van een uitpuilende of verschoven tussenwervelschijf. Dit leidt tot pijn of gevoelloosheid in de nek, die uitstraalt naar je arm. Een vernauwing van de zenuwopeningen rond het ruggenmerg (spinal stenosis) heeft een soortgelijk effect.

Andere oorzaken

Soms is nekpijn een symptoom van een onderliggende aandoening. Dit komt gelukkig minder vaak voor. Bij osteoartritis en reumatische artritis ontsteken je gewrichten en dit kan leiden tot stijfheid in je nek. Er kan ook iets mis zijn met je kaakcomplex (temporomandibulaire disfunctie), waardoor je kaakspieren- en ligamenten verrekken. Dit kan ook voorkomen als gevolg van tandenknarsen of zelfs het overmatig kauwen van kauwgom. Aangezien de kaak verbonden is met de nek, leiden deze problemen ook tot nekpijn. Ten slotte kan ook een infectie die de hersenen aantast, zoals meningitis, stijfheid in de nek veroorzaken.

Dit bericht is gepost op 3 augustus 2010 om 9:01 am uur en is geplaatst in spieren en gewrichten.

Andere interessante artikels: Wat je moet weten over schizofrenie
Depressie, een ernstige stemmingsstoornis