Slaapaandoeningen: als slapen een opgave wordt

De meest gekende slaapproblemen zijn slaapwandelen en slapeloosheid. Er zijn echter veel verschillende slaapstoornissen en het is belangrijk ze te kunnen onderscheiden. Hieronder zetten we er een zevental op een rijtje.

1. Slaapwandelen

Onder slaapwandelen verstaat men het uitvoeren van eender welke activiteit tijdens de slaap. Meestal gaat het om rondwandelen. Deze stoornis is in sommige gevallen een symptoom van een onderliggende psychologische aandoening. Ook alcohol of medicijnen kunnen de oorzaak zijn. Meestal is het echter een probleem in de REM-slaap dat aan de basis ligt van slaapwandelen.

2. Slapeloosheid

Mensen die aan slapeloosheid (of insomnia) lijden, hebben moeite om in slaap te vallen of te blijven. Deze slaapstoornis is ernstig en kan leiden tot uitputting en verwarring.

3. Slaapapneu

Slaapapneu wil zeggen dat je tijdens het slapen last hebt van een onregelmatige ademhaling. Dit uit zich vaak in het plots stoppen met ademen, gedurende enkele seconden. Het meest duidelijke symptoom van slaapapneu is snurken. Slaapapneu kan te maken hebben met vernauwde luchtwegen.

4. Hypersomnie

Hypersomnie is de tegenhanger van slapeloosheid: mensen die aan deze stoornis lijden dommelen constant in, op elk moment van de dag, op eender welke plaats. De aandoening is potentieel gevaarlijk omdat mensen met hypersomnie in slaap kunnen vallen tijdens het autorijden of op hun werk. Hypersomnie wordt soms gelinkt aan slaaptekort, obesitas, hoofdverwondingen of verdovende middelen als alcohol en drugs.

5. Rusteloos been-syndroom

Zoals de naam al laat vermoeden, hebben mensen die lijden aan deze aandoening last van een onaangenaam gevoel in de benen. Het kan gaan om een kruipend, een ongemakkelijk of een brandend gevoel. Het gaat om een neurologische stoornis die wel eens geassocieerd wordt met zwangerschap, leveraandoeningen, bepaalde vormen van medicatie, bloedarmoede en verdovende middelen (alcohol, nicotine).

6. Bedplassen

Bedplassen komt veel voor bij baby’s en jonge kinderen. Het is een normale zaak bij kinderen die nog niet zindelijk zijn, maar kan ook uitgroeien tot een chronisch probleem. Bedplassen is vaak een gevolg van een foute inschatting (lees: vergeten om voor het slapengaan naar het toilet te gaan). Soms kan het echter een symptoom zijn van een emotioneel trauma, vooral bij oudere kinderen.

7. Nachtangst

Nachtangst komt vooral voor bij kinderen. Het gaat om een slaapstoornis waarbij je op een bepaald moment intense angst ervaart, hoewel je niet volledig bij bewustzijn bent. Kinderen met nachtangst zullen op dat moment soms proberen te vluchten, of hun ouders wegduwen. Na zo’n aanval, die vaak maar een minuut duurt, vallen zij terug in slaap. Nachtangst wordt vaak verward met nachtmerries, maar het gaat om een specifieke slaapstoornis, waarbij de angst intenser is en de kinderen moeilijker te wekken zijn.

Dit bericht is gepost op 3 augustus 2010 om 1:57 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is een correcte lichaamshouding?
Prostaatonderzoek, problemen voorkomen!