Wat is chemotherapie?

Chemotherapie is de meest bekende behandeling tegen kanker. Het gaat om een zeer intensieve behandeling die door veel mensen geassocieerd wordt met haar bijwerkingen, zoals haarverlies en zware misselijkheid. Deze drastische remedie is noodzakelijk bij een verwoestende ziekte als kanker. Hieronder lees je meer over chemotherapie.

Hoe werkt chemotherapie in op je lichaam?

Chemotherapie bestaat uit een behandeling waarbij chemische geneesmiddelencocktails worden toegediend. Dit is zware medicatie die in het lichaam kankercellen uitroeit. Kankercellen kunnen herkend worden aan het feit dat zij zich zeer snel delen. De geneesmiddelen sporen cellen die zo’n gedrag vertonen op en elimineren hen. Het nadeel is dat ook gezonde cellen die snel delen, beschadigd worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om haarcellen en cellen in de maag. De aanval van de medicatie op deze gezonde cellen leidt dan tot bijwerkingen zoals haarverlies en zware misselijkheid.

Hoe wordt de medicatie ingenomen?

De geneesmiddelen worden meestal via de aders (dus intraveneus) toegediend, via injectie of via een infuus. Soms krijg je de medicatie ook in de vorm van tabletten of capsules, die je moet inslikken.

Bepaalde zones van het lichaam, zoals de hersenen, het hersenvocht en het ruggenmerg, zijn moeilijk te bereiken. Medicatie die bedoeld is voor deze zones wordt meestal toegediend via een ruggenprik (of lumbaalpunctie). Dit betekent dat men een lange naald onderaan je rug inbrengt en zo de geneesmiddelen injecteert.

Hoelang duurt een behandeling?

Chemokuren kunnen enkele weken tot meerdere maanden in beslag nemen. Een behandeling bestaat uit meerdere doses. Na het toedienen van een dosis moet de patiënt eerst enkele dagen rusten alvorens men een nieuwe dosis kan toedienen.

Tussen het afsluiten van een kuur en het opstarten van een nieuwe kuur zitten meestal twee tot vier weken. Die heeft de patiënt nodig om terug op krachten te komen.

Kan chemotherapie kanker genezen?

Chemotherapie kan bepaalde vormen van kanker genezen. Soms volstaat hiervoor enkel de chemokuur, maar vaak wordt deze therapie gecombineerd met een operatie en bestraling of radiotherapie. In andere gevallen kan men de kanker niet verwijderen, maar wel onder controle houden en ervoor zorgen dat hij niet verder uitzaait of zelfs kleiner wordt. Op die manier verlengt men de levensduur van de patiënt en kan men de ziektesymptomen verzwakken. Of de kanker te genezen is, hangt uiteindelijk af van de soort kanker en van het stadium van ontwikkeling waarin de ziekte zich bevindt.

Dit bericht is gepost op 3 augustus 2010 om 8:18 am uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Borstkanker, wat is het?
Wat is nierkanker?