Brandwonden: eerst water, de rest komt later!

Een brandwond kan veroorzaakt worden door zonlicht, hete gassen of vloeistoffen, chemicaliën of elektriciteit. Brandwonden worden al naargelang hun diepte onderverdeeld in gradaties. Door een snelle en efficiënte eerste verzorging kunnen de gevolgen van brandwonden aanzienlijk ingeperkt worden.

Gradaties van brandwonden

Een eerstegraadswonde kan men herkennen aan roodheid en zwelling van de opperhuid. Bovendien kan het verbrande lichaamsdeel warm en pijnlijk aanvoelen. Een eerstegraads brandwonde vertoont geen blaren en de meeste symptomen verdwijnen na 24 uur waardoor het huidweefsel intact blijft.

Brandwonden van de tweede graad vormen wel blaren doordat er vocht ontstaat tussen de opperhuid en de lederhuid. Het is belangrijk om de blaren niet door te prikken. Zolang er nog een deel van de haarwortels en zweetkliertjes onaangetast blijft kan de huid nog genezen.

De impact van een derdergraads brandwonde is veel serieuzer. Alle lagen van de huid verbranden, waardoor pijnprikkels niet langer voelbaar zijn. Allereerst krijgt de huid een grauwe witachtige kleur, wanneer de wonde afgekoeld is lijkt de huid een eerder perkamentachtige kleur te krijgen. Nadat de wondkorst is verdwenen blijft de huid roodachtig. Wanneer een wonde groter is dan enkele centimeters wordt vaak voor een huidtransplantatie geopteerd.

Eerst water, de rest komt later.

De eerste zorgen na brandwonden dienen voorzichtig toegediend te worden. Houd het verbrande lichaamsdeel minstens tien minuten onder stromend lauw water. Indien het slachtoffer juwelen draagt kan men deze best verwijderen. Kleding die in de wonde kleeft mag men niet losrukken. Hierdoor zou de brandwond enkel groter worden. Bovendien helpt de stof tegen infecties en vochtverlies doordat het de wonde afsluit.

Bescherm de wonde

Het heeft geen zin een blaar open te prikken, de brandwonde aan te raken of in te smeren met eender welke zalf of lotion. Veel belangrijker is het om de wonde af te dekken, bij voorkeur met een metallineverband, maar ook een propere zakdoek of kussensloop kunnen helpen. Wanneer het aangezicht verbrand is moet je gaten te voorzien ter hoogte van de mond- en neusholte voordat je de stof op het gezicht aanbrengt.

Medische hulp

Slachtoffers jonger dan twee of ouder dan zeventig jaar dienen steeds onderzocht te worden op de spoedafdeling. Ook wanneer handen, voeten, genitalien, het gezicht of interne organen verbrand zijn is hulp van een arts vereist.

Dit bericht is gepost op 9 August 2010 om 9:22 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.