Ochtendvermoeidheid: wat is het en wat doe ik eraan?

De bekendste kwaal in de ochtend is vast en zeker ochtendmisselijkheid als gevolg van zwangerschap. Toch ondervinden veel mensen in de voormiddag een andere vervelende klacht, namelijk ochtendvermoeidheid. Gelukkig is het vaak op eenvoudige manier te verhelpen. De oorzaken ervan zijn immers meestal voor de hand liggend en gemakkelijk te herkennen. Onvoldoende slaap en ongezonde voeding zijn de meest voorkomende oorzaken van ochtendvermoeidheid en deze kwaal kan dus vaak simpelweg verholpen worden door voldoende nachtrust en gezond eten.

Oorzaken

In de meeste gevallen is het niet moeilijk voor de patiënt om zelf de achterliggende oorzaak van zijn ochtendvermoeidheid te achterhalen. Zeer vaak is onvoldoende slaap de aanleiding van dit soort vermoeidheid. Doorgaans heeft een mens zowat acht uren slaap nodig om te bekomen van een vermoeiende dag en is hij aldus weer uitgerust bij het opstaan. Wanneer je echter minder dan acht uren geslapen hebt, is het normaal dat je je moe en uitgeput voelt.

Maar het kan ook net omgekeerd zijn. Wanneer je langer dan tien uren geslapen hebt, kan je je ook moe voelen. Dit komt doordat je circulatie dan niet meer goed functioneert. Soms kan ochtendvermoeidheid nochtans optreden wanneer je wel voldoende slaap gehad hebt, wat meestal het geval is wanneer je de verkeerde voeding nuttigt. Wel zal een persoon in deze situatie zich vaak gedurende de hele dag vermoeid voelen en niet enkel in de voormiddag. Naast voorgenoemde ooraken is ook stress nog een belangrijke factor.

Remedies

Om ochtendvermoeidheid te verhelpen, is het belangrijk om eerst te weten wat het in de eerste plaats veroorzaakt heeft. Wanneer je te weinig hebt geslapen of slechte voeding eet, is het nogal duidelijk wat je dan te doen staat. Enkele andere tips kunnen nog nuttig zijn wanneer de ochtendvermoeidheid toch aanhoudt. Best kan je tijdens het slapen je hoofd op een kussen laten rusten. Indien je dit niet doet, zal een hoop vocht zich verzamelen en zal je daardoor slecht kunnen slapen. Het is bovendien niet aan te raden om koffie te drinken voor het slapengaan omdat dit door het hoge cafeïnegehalte ook een goede nachtrust zal verhinderen.

Wel is het goed om een douche te nemen net voordat je naar bed gaat zodat je minder zal zweten tijdens de nacht. ’s Ochtends is het een goed idee om koffie of thee te drinken en wat ochtendgymnastiek te doen om het lichaam terug wakker te schudden. Daarna is een gewichtig ontbijt zeer belangrijk. Als je nadien toch nog last hebt van ochtendvermoeidheid, raadpleeg je best een arts.

Dit bericht is gepost op 11 augustus 2010 om 11:35 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Stekende hoofdpijn: oorzaken en behandeling
Scheer je weg, okseluitslag!