Een ontwrichte schouder… wat doe je eraan?

De mens kan zijn armen in drie verschillende richtingen draaien dankzij het gewricht ter hoogte van de schouder. Je opperarm eindigt namelijk in een kogelgewricht. Dit kogelgewricht zit vast in de kom van je  schouderblad waardoor het kan draaien. Een schouder raakt uit de kom wanneer het kogelgewricht niet langer recht in het schouderblad zit. De beweging waardoor de schouder ontwricht wordt kan zowel voorwaarts, achterwaarts, als naar beneden gaan. Je schouder is immers het meest beweeglijke gewricht van het menselijk lichaam.

Wat gebeurt er wanneer je schouder ontwricht wordt?

De kom op het schouderblad is niet erg diep, bijgevolg is het dan ook moeilijk om de opperarm vast te houden. De meest voorkomende manier waardoor een schouder ontwricht is door een gooibeweging uit te voeren. De arm gaat dan verder mee in de beweging dan goed is en schuift uit de schouderkom.

Het hoeft niet te verbazen dat een schouder uit de kom pijn doet. Doordat je arm niet meer in de juiste positie zit gaan je spieren verkrampen, wat erg pijnlijk kan zijn. Door de ongewone positie van je arm kunnen je spieren spasmes vertonen, spieren trekken dan onwillekeurig en ongecontroleerd samen.

Door de onnatuurlijke positie van het bot kunnen er zwellingen en kneuzingen optreden. Soms zelfs, worden ligamenten meegetrokken tijdens de ontwrichting, waardoor ze rekken of er een scheurtje in ontstaat. Je zenuwen, ten slotte, worden in zeldzame gevallen ook geraakt.

Hoe weet ik of mijn schouder uit de kom raakte?

Wanneer je schouder uit de kom raakt merk je dit meestal vrijwel meteen. Vaak kan je ook langs de buitenkant zien dat het bot van je arm niet op zijn plaats zit. Om zeker te zijn zal een dokter een röntgenfoto nemen. Het is ook de dokter die de ontwrichting zal behandelen. Denk erom dat er rondom je schouder enorm veel bloedvaten zitten, het is dus belangrijk de repositie over te laten aan een bekwaam persoon.

Terwijl je wacht op de hulp van een dokter kan je de pijn al verzachten door een ijszak tegen je schouder te houden. Op die manier ga je ook zwelling tegen.

Een ontwrichte schouder… wat nu?

De dokter zal eigenhandig je arm weer in zijn juiste positie plaatsen. Vanaf de kop van de opperarm weer in de kom van het schouderblad schuift verdwijnt de ergste pijn meestal meteen.

Laat je arm nog enkele dagen rusten in een steunverband om de revalidatie vlotter te laten verlopen.

Wanneer je schouder al eens uit de kom geraakt is wordt de kans dat het nog eens gebeurt steeds groter. Fysiotherapie zorgt ervoor dat de coördinatie van de spieren rondom je armgewricht weer juist wordt aangeleerd. Is er te veel weefsel rondom aangetast kan het nodig zijn een operatie uit te voeren.

Dit bericht is gepost op 31 August 2010 om 9:12 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.