Ontwrichte elleboog, als je elleboog uit de kom is…

Bij een ontwrichte elleboog schiet je elleboog ‘uit de kom’. Dit wil zeggen dat iets de botten in een gewricht uit hun normale positie drukt, waardoor het gewricht klemgezet wordt. Een ontwrichte elleboog komt vaker voor bij kinderen, vaak na een val, een ongeluk tijdens het sporten of een andere zware inspanning waarbij er veel druk op de arm of elleboog gezet wordt. Wanneer je elleboog uit de kom is, voel je meteen een scherpe pijn. De elleboog zal zwellen en je kan hem niet meer buigen.

Diagnose

Je arts zal je vragen uitgebreid en gedetailleerd te vertellen hoe je aan het letsel gekomen bent. Daarna volgt een medisch onderzoek. Het is mogelijk dat je naar het ziekenhuis moet om röntgenfoto’s te laten nemen. Dit doet men om zeker te zijn dat er bij de val of de klap geen andere letsels werden veroorzaakt, zoals botfracturen of beschadigde pezen en zenuwbanen.

Behandeling

Je arts kan eerst zelf proberen de ontwrichte elleboog terug op zijn plaats te krijgen. Indien je pas een paar uur na het ongeval bij de dokter geraakt, zullen er al zwellingen en spierspasmen optreden. In dat geval zal men je moeten verdoven voor men aan de elleboog kan werken. Eens je elleboog terug op zijn plaats zit, zal de arts je arm proberen te buigen, strekken en draaien, om zeker te zijn dat hij stabiel is en terug normaal kan functioneren. Wanneer je bij de val of klap andere letsels hebt opgelopen, zoals een botfractuur of schade aan je zenuwen, zal je meer en specifiekere behandelingen nodig hebben, zoals bijvoorbeeld een operatie.

Indien je elleboog na het deze controletesten stabiel bleek en er geen verdere complicaties te bespeuren zijn, zal je nog enkele weken een spalk moeten dragen om je elleboog te laten rusten. De elleboog doet dan wel nog pijn, door de zwellingen en de spierspasmen. Indien dit het geval is, kan je ontstekingsremmers innemen om de pijn te verzachten. Het kan dan enkele weken tot maanden duren vooraleer je elleboog weer volledig normaal kan gebruiken. Dit hangt af van de ernst van de ontwrichting.

Dit bericht is gepost op 1 September 2010 om 9:39 am uur en is geplaatst in spieren en gewrichten.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.