Angsten: hoe ga je er best mee om?

Het is heel normaal om je angstig te voelen. Bij een dreigend gevaar zorgt angst ervoor dat we juist gaan handelen. Deze angst kan zijn voor een wezenlijk, dus echt, gevaar of voor een vermeend, inwendig, gevaar. Zo kunnen we bang zijn tijdens een overval, maar ook bang zijn om te falen. Deze angst gaat ons aanzetten om tegen het gevaar te vechten, of net het gevaar te ontlopen. De adrenaline gaat de hoogte in waardoor je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling versnelt en je bloed naar de spieren loopt om sneller te kunnen lopen. Hoewel angsten een functie zijn kunnen ze ook je leven belemmeren. Daarom leer je ze best bestrijden.

Tips om met angsten om te gaan:

Neem even de tijd om tot rust te komen en denk aan positieve dingen
Rationeel denken als de adrenaline door je lijf raast is vaak een moeilijke opdracht. Kom daarom even op adem en kalmeer. Droom even weg en waan je in een veilige, rustige omgeving. Ga hiervoor even een blokje wandelen, neem een ontspannend bad of drink een kopje kruidenthee.

Relativeer
Stel jezelf de vraag “Is dit echt zo erg? Wat is het ergste dat me kan overkomen?” Houd dit in het achterhoofd. Je zult snel relativeren dat de angst die jij ondervindt niet zo erg is.

Onderga de angst en gedraag je normaal
Angst moet je ondergaan, niet uit de weg gaan. Doe gewoon zoals je voor de angst deed. Als je van een paard ben gevallen kruip je best zo snel mogelijk terug erop.  Voel de angst en onderga de deze. Je hand op je buik leggen en rustig, diep ademhalen kan je hierbij helpen. Je zal zien dat de angst zal vervagen. Ga in ieder geval geen hulpmiddel in alcohol of drugs zoeken. Deze maken je probleem enkel erger.

Wees realistisch
Na een slechte ervaring, denken we vaak dat dit zich zal herhalen. Zo zal iemand die overvallen werd elke dag denken dat het weer gaat gebeuren, ook al is deze kans zeer klein.

Wees niet te hard voor jezelf
Verwacht geen perfectie. Noch van anderen, noch van jezelf. Het is oké om niet de beste ouder, collega, partner of vriend te zijn. Zolang je probeert ben je geen faler. Perfectie is nu eenmaal niet altijd haalbaar.

Praat over je angsten
Praten over angsten kan heel veel mensen helpen. Een luisterend oor kan je vinden bij je partner, familie, vrienden, psycholoog of huisarts. Indien je liever anoniem erover babbelt kan je troost zoeken bij een hulplijn.

Beloon jezelf
Beloon jezelf bij elke stap die je neemt in het overwinnen van je angsten. Koop jezelf iets leuk als je het aan hebt gedurfd een spin op te pakken.

Dit bericht is gepost op 2 September 2010 om 11:42 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.