Een ingegroeide teennagel: verzorgen en voorkomen

Als een teennagel in de huid groeit in plaats van erover, spreken we over een ingegroeide teennagel. Indien de teen geïnfecteerd raakt kan deze rood worden en opzwellen, etteren en bovendien enorm veel pijn doen. Dit komt meestal voor bij de dikke teen, maar kan ook voorkomen bij de andere tenen. Mensen met dikke of scheve nagels hebben meer kan op een ingegroeide teennagel. Doorgaans zijn dit volwassenen en dan vooral senioren.

Wat veroorzaakt een ingegroeide teennagel?

Er zijn verscheidene oorzaken die  kunnen leiden tot een ingegroeide teennagel. Verkeerd geknipte teennagels, te eng zittende sokken of schoenen, herhalend ergens tegen stampend (vb. een voetbal) of simpelweg je teenstoten kan de nagel in de huid laten groeien.

Waaraan herken je een ingegroeide teennagel?

Pijn is het belangrijkste symptoom. De geïnfecteerde nagel kan rood, gezwollen zijn en etteren. Dit zorgt dan ook voor een pijnlijke huid rond de nagel.

Hoe kan je een ingegroeide teennagel voorkomen?

- Draag ruime, comfortabele sokken en schoenen
- Pas je schoenen aan aan de situatie vb. werkschoenen
- Knip je nagel niet te kort en niet te rond
- Wees extra alert bij diabetes
- Als je zelf je teennagels niet kan knippen, schakel professionele hulp in

Hoe wordt een ingegroeide teennagel behandeld?

In de eerste fase kan je zelf de ingegroeide teennagel behandelen.
Ga in geen geval met een scherp voorwerp, zoals een nagelschaartje, onder je nagel. Een naald gebruiken om de pus vrij te laten is een even slecht idee. Hierdoor zorg je enkel voor meer infectie.

Week de teen enkele keren per dag in warm water gedurende een kwartiertje. Steek vervolgens een klein watje onder de hoek van de ingegroeide teen. Draag bovendien comfortabele schoenen of sandalen.

Herhaal deze handeling enkel dagen totdat de nagel genoeg naar boven getild is en niet meer in de huid groeit. Vervolgens kan je de nagel knippen. Let er op dat je de nagel niet te rond knipt om een nieuwe ingegroeide nagel te voorkomen.

Indien dit echter geen oplossing biedt ga je best naar je huisarts. Deze zal je antibiotica geven of, als je nagel te diep ingegroeid is, een operatie voorstellen. Een podoloog zal hierbij onder plaatselijke verdoving het stukje ingegroeide nagel verwijderen. Om te voorkomen dat de nagel opnieuw gaat ingroeien kan de dokter ervoor kiezen heel de nagel te verwijderen of de nagelwortel te vernietigen. In het eerste geval zal de nagel binnen enkele maanden terug groeien.

Dit bericht is gepost op 2 september 2010 om 1:45 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: The morning after: een kater
Kinderen en botbreuken