The morning after: een kater

Hoofdpijn, misselijkheid, braken, duizeligheid: een kater. Veel mensen hebben er al ooit last van gehad na een heftig feestje.

Wat doet alcohol precies met je lichaam?

Alcohol laat het lichaam uitdrogen, verlaagt de bloedglucosespiegel, verwijdt de bloedvaten, laat de lever overuren werken en heeft een grote invloed op het zenuwstelsel.

Geen wonder dus dat een mens zich niet bijzonder lekker voelt na een avondje drinken. Het is dan ook aangewezen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden niet te overschrijden. Een man drinkt best niet meer dan 3 tot 4 glazen per dag, een vrouw moet het met 2 tot 3 glazen per dag stellen.

Hoe ga je een kater best te lijf?

Er zijn vele middeltjes om een kater te bestrijden. Sommigen zweren bij koffie, anderen drinken een Bloody Mary, wijken dan weer niet af van een rauw ei of beginnen gewoon waarmee ze geëindigd zijn, terwijl nog anderen kiezen voor een pijnstiller. Dit zijn volkse remedies waarvan de werking niet bewezen is of waarvan de werking een omgekeerd effect heeft.

Zo zijn cafeïnehoudende dranken afgeraden omdat cafeïne het vochtverlies bevordert. Een scheut alcohol op nuchtere maag zou dan wel weer helpen, tenminste als je de avond voordien sterke drank of rode wijn dronk. Dan nog zou dit effect slechts tijdelijk zijn.

Eieren daarentegen zouden wel kunnen helpen omdat ze de hulpvolle stof cysteïne bevatten. Pijnstillers tenslotte kunnen hulpvol zijn bij kloppende hoofdpijn. Je kiest wel best voor een aspirine. Paracetamol kan immers het schadelijk effect dat alcohol op de lever heeft nog versterken.

Wat wel echt helpt is geduld hebben en veel water drinken om de vochtbalans te herstellen.

Blijf lekker lang in bed liggen, neem je een stevig ontbijt met vers fruit en maak een lange wandeling in de frisse buitenlucht.

Of je kan een kater ook gewoon vermijden…

Hoe kan je een kater te snel af zijn?
Simpel:  geen alcohol drinken.

Voor de feestvierders die toch niet zonder kunnen deze tips:

Zorg voor een goede ‘bodem’. Drinken op een lege maag is om problemen vragen. Eet daarom eerst iets rijk aan koolhydraten of vet. Hierdoor zal de alcohol minder snel in de bloedbaan terecht komen.

Sommige mensen zijn gevoelig voor donkere kleurstoffen. Het vermijden van donker gekleurde drankjes kan voor deze mensen een oplossing bieden.

Drink water of niet-bruisende frisdrank tussen elk alcoholisch drankje in. Vermijd zeker de energiedrankjes. Deze geven je het gevoel dat de alcohol minder effect heeft. Je hebt nog steeds het gevoel dat je alles aan kan, waardoor je nog meer gaat drinken. De kater daarentegen zal je wel voelen.

Water drinken is de oplossing om een kater te bestrijden. Drink niet enkel water als je wakker wordt, maar ook als je gaat slapen.

Dit bericht is gepost op 2 September 2010 om 1:28 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.