De juiste houding aan de laptop

De technologische vooruitgang heeft ons leven de laatste jaren een pak comfortabeler gemaakt. Zo waren computers vroeger enorme machines die enkel eenvoudige berekeningen konden uitvoeren. Nu beschikken we over draagbare laptops, die talloze functies hebben.

De uitvinders van deze vernieuwingen staan echter niet altijd stil bij de lichamelijke gevolgen van de gebruiker. De laptop is toegankelijk en eenvoudig te gebruiken, maar weinig mensen beseffen dat je lichaam zich in een erg onnatuurlijke houding bevindt wanneer je voor je laptop zit. Dit kan onder andere leiden tot rugproblemen. Hier lees je meer over problemen en oplossingen in verband met je houding aan een laptop.

Wat is  er mis met mijn houding aan de laptop?

Een slechte houding en een laptop zijn een onvermijdelijke combinatie, omdat laptops nu eenmaal op een bepaalde manier ontworpen zijn: het toetsenbord hangt vast aan het scherm. Het scherm moet zich op ongeveer een halve meter van je ogen bevinden, maar je hebt het toetsenbord vlakbij nodig, binnen handbereik.

Wat is het resultaat? Je duwt de laptop naar achter, strekt je armen en buigt je hoofd naar voren. Nu weegt zo’n mensenhoofd best veel. Je lichaam kan je hoofd eenvoudig gemakkelijk ondersteunen, indien je het in een rechte lijn boven je schouders houdt. Maar wanneer je constant naar voren gebogen zit, legt dit een zware druk op je nek en je ruggengraat. Dit kan tot ernstige nek -en rugklachten leiden.

Wat kan ik doen om mijn houding aan de laptop te verbeteren?

1. Beter voorkomen dan genezen: leer de juiste houding aan voor je last begint te krijgen van je nek en rug…
2. Gebruik je laptop enkel op een stabiele basis, zodat je je armen kan laten rusten. Zet je laptop niet op je schoot.
3. Gebruik een apart toetsenbord en muis, zodat je de laptop op een juiste afstand en op ooghoogte kan zetten (eventueel met een staander).
4. Neem een goede zithouding aan, met voldoende ondersteuning voor je onderrug.
5. Vergeet niet regelmatig te pauzeren. Wanneer je beweegt, zet je veel minder druk op je spieren en gewrichten dan wanneer je urenlang in dezelfde houding blijft zitten.

Dit bericht is gepost op 3 September 2010 om 10:51 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.