Slaapfasen, de verschillende fasen in je slaap

Een mens heeft voldoende slaap nodig zodat het lichaam tot rust kan komen. De meeste volwassenen hebben nood aan zeven tot acht uur slaap per nacht. Tijdens de nacht ondergaan we verschillende slaapfasen.

Slaapfasen

De eerste drie fasen noemt men de NREM-slaap of de non-rapid eye movements. Deze drie fasen nemen ongeveer driekwart van de slaap in beslag. Zo bestaat de eerste fase uit het inslapen, bij de volgende fase wordt de slaap dieper en na ongeveer een half uurtje zitten we bij de laatste fase. In de laatste fase wordt de ademhaling regelmatiger, het hartritme daalt en de spieren zijn ontspannen. Bovendien zijn we in deze fase het moeilijkst te wekken.

De vierde fase staat bekend als de REM-slaap. Deze fase wordt gekenmerkt door de snelle oogbewegingen en het trillen van het gezicht en de vingers. Ook dromen ontstaan in de REM-slaap.

Een slaper doorloopt deze cyclus meerdere keren gedurende de nacht.

Leeftijd

De slaapfasen variëren naar gelang de leeftijd. Volwassenen gaan door langere slaapcycli dan kinderen.

REM-slaap: verwarring?

Onderzoekers zoeken nog steeds het biologisch doel van de REM-slaap. Veel personen denken dat de REM-slaap de diepe slaap is. Dit is een misvatting, want de diepe slaap bevindt zich in de derde fase.

Waarom is er die reden tot verwarring? De REM-slaap is zeer belangrijk voor een fris gevoel ’s morgens en een goede cognitieve functie door de dag. Toch wordt er vermeld dat enkel de diepe slaap belangrijk is.

De REM-slaap heeft betrekking op ongeveer 24 procent van onze slaaptijd gedurende heel ons leven. De diepe slaap daarentegen neemt al af zodra we de 20 passeren. En dit blijft afnemen naarmate we ouder worden.

Met de diepe slaap bedoelt men, zoals eerder vermeld, dat het de fase is waaruit men het moeilijkst ontwaakt. Het betekent niet dat het kwalitatief beter is voor het lichaam.

Volgens slaapartsen is de REM-slaap wel kwalitatief beter voor het menselijk lichaam. Alles in het lichaam is anders, je hormonen, je ademhaling, je immuunsysteem en je spieren. Op de vraag waarom hebben ze echter geen antwoord. Bewezen is dat je niet zonder slaap kan en dat we de REM slaap eigenlijk niet nodig hebben. Toch denken ze dat het beter is voor ons welzijn.

Dit bericht is gepost op 3 september 2010 om 9:50 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Behandeling van een depressie
Zo kan je rimpels voorkomen