Hoe lang blijft alcohol in je lichaam?

Een eenheid alcohol staat voor een half glas bier of het grootste gedeelte van een klein glas wijn. Deze belangrijke meting wordt gebruikt om te berekenen hoeveel alcohol je in je bloed hebt. Als algemene regel geldt dat één eenheid alcohol een uur nodig heeft om het bloed te verlaten, twee eenheden twee uren, enz. Dit aantal zal echter variëren omdat het afhankelijk is van bepaalde factoren.

Het gewicht

Je gewicht bepaalt mee hoelang alcohol nodig heeft om het lichaam te verlaten. Zwaardere personen worden veel sneller terug nuchter omdat de alcohol een kleiner percentage is ten opzichte van het lichaamsgewicht. Magere personen hebben daarentegen een sneller metabolisme, dat er ook voor zou kunnen zorgen dat alcohol het lichaam sneller verlaat.

Het geslacht

Ook het geslacht beïnvloedt de hoeveelheid alcohol in het bloed. Zo is bewezen dat alcohol in het bloed van mannen sneller het lichaam verlaat dan bij vrouwen.

De leeftijd

De leeftijd speelt ook een rol wat nuchterheid betreft. Zo zal de alcohol bij personen tussen 20 en 30 jaar het snelste de bloedstroom verlaten.

Psychologische factoren

Wat veel mensen niet weten is dat ook psychologische factoren een invloed kunnen hebben op de tijd dat alcohol in het lichaam blijft. Vooral stress is een belangrijke factor. Dit bewijst nog maar eens dat er een verrassend sterke samenwerking is tussen de geest en het lichaam.

Voeding

De hoeveelheid voedsel die je op voorhand hebt gegeten speelt evengoed een rol. Je stofwisseling wordt verhoogd nadat je gegeten hebt en de voedingsstoffen die dan naar de maag gaan zorgen ervoor dat alcohol snel overgaat naar het bloed.

Het drinken van water is bovendien ook een belangrijke factor. Het verdunt de alcohol in het bloed en tegelijkertijd stimuleert water het lichaam om giftige stoffen uit te stoten via de urine.

Medicatie

Wees je ervan bewust dat medicatie gevaarlijk kan zijn in combinatie met alcohol. Lees altijd goed de bijsluiter of je het mag mengen met alcohol.

Leverproblemen

Alcohol is zeer schadelijk voor je lever. Heb je al leverproblemen? Dan zal het langer duren vooraleer alcohol uit je bloed verwijderd wordt.

Conclusie

Deze factoren kunnen je helpen om sneller nuchter te worden als je eens een glaasje te veel op hebt. Ben je van plan om alcohol te drinken? Eet dan voldoende op voorhand en drink vooral veel water tussendoor.

Dit bericht is gepost op 13 september 2010 om 11:21 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Slaaphygiëne, hoe kan je het best slapen?
Wat is het syndroom van Asperger?