Veilig omgaan met medicijnen

Veel mensen gaan niet correct om met medicatie. Zo gebeurt het wel eens dat medicatie aan elkaar uitgeleend wordt, maar nog veel erger, dat kinderen medicatie nemen die eigenlijk van hun ouders of grootouders is. Voor kinderen zien de meeste medicijnen eruit zoals snoepjes en ze zijn dan natuurlijk zeer aantrekkelijk om te proeven.

Houd medicatie uit de buurt van kinderen

Het is misschien handig om de medicatie in lades en op tafel te leggen, maar het neemt slechts enkele minuutjes in beslag  om de veiligheid van je kinderen te garanderen. Zij vinden namelijk dat het er lekker uitziet en weten niet dat het schadelijk kan zijn.

De beste plaats om je medicatie te verstoppen is in een hoge kast die op slot kan. Als dit niet mogelijk is, leg de medicatie dan op een plaats waar de kinderen moeilijk aankunnen. Maar denk eraan dat kinderen vanaf twee jaar zeer goed kunnen klimmen.

Elke soort medicatie is gevaarlijk, vooral als je er te veel van neemt. Het feit dat je bepaalde medicijnen in de supermarkt kunt kopen, maakt niet dat ze veilig zijn.

Laat de medicijnen altijd in de originele verpakking zitten. Op de originele verpakking staat namelijk vermeld hoe vaak je de medicatie moet innemen. Veel medicijnen zijn nu goed verpakt zodat kinderen er niet gemakkelijk aankunnen. Bovendien zorgt deze verpakking ervoor dat de medicatie niet beschadigd kan worden door vochtigheid in de lucht.

Als je deze verpakking niet handig vindt, kan je aan de apotheker vragen om een andere manier te vinden. Pak de medicatie niet zelf uit om ze in een oud flesje te steken. Dit kan voor veel misverstanden zorgen.

Bewaar medicatie op een koele en droge plaats

De meeste medicijnen mogen bewaard worden op kamertemperatuur. Sommige medicijnen vereisen echter speciale bewaarmethodes. Bewaar ze enkel in de koelkast indien het op de etiket vermeld staat. Het zou de werking kunnen verstoren.

Bewaar ze bovendien niet in de badkamer, omdat de stoom en vochtigheid van de douche of het bad het effect van de medicatie kan verminderen. Als je merkt dat je pillen vochtig of poederachtig zijn, betekent dit dat ze beschadigd zijn.

Dit bericht is gepost op 16 september 2010 om 10:04 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Op reis met een voedselallergie
Hoesten en niezen bij kinderen