Wat is nekpijn?

Nekpijn ontstaat meestal door een probleem in de ‘atlaswervel’ en de ‘axiswervel’. Dat zijn twee wervels die zich bevinden in het bovenste deel van de nek. Deze wervels beschermen de hersenstam. Anders dan alle andere wervels hebben deze wervels geen schijven tussen elkaar. Ze hebben ook een andere vorm dan de andere botten van de ruggenwervel.

Nekpijn kan ook ontstaan door een probleem in de andere 7 wervels van de nek. Die wervels worden ook wel de ‘cervicale wervels’ genoemd.

De oorzaken van nekpijn kunnen zeer uiteenlopend zijn. Zo kan de pijn op een natuurlijke manier ontstaan, door ouderdom, door het afslijten van de wervelschijven of het afslippen van de nekbotten. Ziekte of operatie kunnen ook de oorzaak zijn van nekpijn. In periodes van stress is nekpijn vaak aanwezig: de spieren zijn dan veel te gespannen, waardoor er een stekende pijn in de nek ontstaat.

Wat zijn de symptomen van nekpijn?

De symptomen van nekpijn zijn afhankelijk van de plaats in de nek waar het probleem zich bevindt. Afhankelijk van de oorzaak van de nekpijn zullen er andere symptomen optreden. In vrijwel alle gevallen is er sprake van een onaangename stekende pijn, onafhankelijk van welk deel van de nek aangetast is, of wat de oorzaak is van de pijn. Meestal wordt de pijn niet enkel gevoeld in de nek, maar ook in schouders en armen. Dit is geheel normaal.

Hoe behandel je nekpijn?

Aan de hand van een fysisch onderzoek kan de arts al vrij snel een diagnose stellen. Een eerste diagnose is een voorlopige, gebaseerd op de pijn en de symptomen van de patiënt. Om die diagnose te kunnen bevestigen is soms een MRI-scan nodig. Na de MRI scan is men 100% zeker van de oorzaak van de nekpijn, en kan mijn een gepaste behandeling voorschrijven.

Afhankelijk van de pijn van de patiënt en de graad van ernstigheid zal de arts een behandeling voorstellen. Die kan een pijnbestrijdende behandeling zijn, met pijnstillers en een nekband. In ernstige situaties zal de arts opteren voor een chirurgische behandeling. Een mogelijke ernstigere behandeling is het vervangen van de schijf tussen twee wervels of het plaatsen van een ijzeren plaat die zorgt voor meer stabiliteit voor de botten.

Dit bericht is gepost op 16 september 2010 om 8:59 am uur en is geplaatst in spieren en gewrichten.

Andere interessante artikels: Wat is eierstokkanker?
Wat is penicilline-allergie?