Wat is een verslaving?

De toestand waarin je mentaal en/of fysiek afhankelijk bent van iets, noemen we verslaving. Dit “iets” is vaak een middel, maar het kan ook gaan om een gewoonte, zoals gokken of seks hebben. De middelen waaraan je verslaafd kan zijn, worden door de wet opgedeeld in legale en illegale middelen. Verslavingen aan koffie en sigaretten worden in onze maatschappij toegelaten, terwijl andere verslavende middelen zoals cocaïne of heroïne verboden zijn. Het verslavingsmechanisme kan naargelang het middel misschien trager of net sterker werken, maar voor alle middelen, legaal of niet legaal, gaat het om hetzelfde mechanisme.

Wat is verslaving?

Bij een verslaving verglijd je langzaam aan naar een toestand van volledige afhankelijkheid. Je bent volledig vrij om te kiezen of je een bepaald middel begint te nemen, maar eens je het begint te nemen, zullen de kalmerende of net opwekkende effecten van het middel naar meer smaken. Wanneer je het opnieuw wilt proberen, en daarna nog eens, begint het verslavingsmechanisme te werken. Hierbij neemt je wilskracht af en begint het middel een steeds grotere plaats in je leefwereld in te nemen. Het wordt langzaamaan belangrijker dan een relatie, vrienden, school of werk, toekomst enzovoort.

Wanneer is iemand verslaafd?

Wanneer je lichaam gewend is geraakt aan het middel en niet meer zonder kan, spreken we van een fysieke afhankelijkheid. Wanneer je het middel nodig hebt om je goed te voelen, of wanneer je in je hoofd constant bezig bent met het middel, of met manieren om aan het middel te geraken, spreken we van mentale afhankelijkheid.

Er bestaat wel een onderscheid tussen een gebruiker en een verslaafde, al is dit onderscheid moeilijk te maken omdat er niet echt criteria bestaan die voor iedereen opgaan. Wie af en toe graag een glas wijn drinkt, is daarom niet verslaafd. Hetzelfde geldt voor koffie, sigaretten en zelfs cannabis. Het gaat vooral om de regelmaat van het gebruik en je houding ten opzichte van het middel. Iets wat je voor je plezier gebruikt, heb je niet nodig. Wanneer er noodzaak bij komt kijken, heb je een probleem.

Het gevaarlijke aan verslavingen is dat zij erg geleidelijk op je inwerken, waardoor je niet door hebt dat je jezelf stilaan in een middel aan het verliezen bent. Wanneer je begint iets te gebruiken, ben je niet verslaafd. Je zal dit blijven denken en wanneer het gebruik regelmatiger wordt, zal je dit voor jezelf goedpraten. Wanneer je omgeving signalen uitstuurt over je gebruik, zal je geneigd zijn deze te negeren. Vaak zoeken verslaafden ook een omgeving van gelijkgezinden op, waarin het gebruik als “normaal” beschouwd wordt.

Dit bericht is gepost op 20 september 2010 om 10:31 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Loodvergiftiging bij kinderen
Rouwen, natuurlijke reactie op een verlies